Veel gestelde vragen over de implantaatbehandeling
Hieronder vindt u een aantal veel gestelde vragen over de implantaatbehandeling.
Mocht uw vraag desondanks onbeantwoord blijven neem dan contact (link naar telefoonnummer of e-mailadres) op met onze praktijk.
Het plaatsen van een implantaat is een veilige en betrouwbare behandelmethode en wordt doorgaans succesvol uitgevoerd.
Wat zijn de risicofactoren die het succes van de behandeling kunnen beïnvloeden?
Onderzoeken tonen aan dat de meeste implantaten ook op lange termijn goed blijven zitten. De kans op het verlies van implantaten wordt onder andere veroorzaakt door de volgende factoren:
• Roken.
• Diabetes
• Onvoldoende mondhygiëne.
• Ernstige tandvleesproblematiek.
• Overbelasting door bijvoorbeeld tandenknarsen en klemmen.
Welke complicaties kunnen er optreden?
-
- Algehele complicaties:
- Bloedingen, nabloedingen, ontstekingen, reacties op de verdoving.
- Tijdens de behandeling blijkt pas dat, ondanks positief vooronderzoek, het plaatsen van een implantaat niet mogelijk is omdat de botkwaliteit onvoldoende is.
- Infectie en daardoor een vertraagde wondgenezing.
- Specifieke complicaties:
- Implantaatverlies: Heel soms groeit het implantaat niet goed aan het bot vast en moet dan weer verwijderd worden.
- Beschadiging van buurelementen: Heel soms kan de wortel van een buurelement beschadigd worden als de wortels heel dicht bij elkaar staan.
- Gevoelsstoornis: In de onderkaak, onderlip en tong ontstaan incidenteel gevoelsstoornissen respectievelijk gevoels- en smaakstoornissen. Bij het plaatsen van het implantaat of door de verdoving kan in zeldzame gevallen een blijvende gevoelsstoornis van tong of onderlip ontstaan. Een bewegingsstoornis van tong of onderlip treedt in geen geval op.
- In een zeldzaam geval wordt een neus-of kaakholte geopend. Bij een eventueel daaropvolgende ontsteking kan behandeld worden met een antibioticum.
- Algehele complicaties:
Wanneer kan er een implantaat geplaatst worden?
Een implantaat kan geplaatst worden om één of meerdere tanden en kiezen te vervangen. Een implantaat kan alleen bij volwassenen worden geplaatst, omdat pas dan het kaakbot volgroeid is. Implantaten kunnen alleen geplaatst worden in een gezonde mond en er moet voldoende bot aanwezig zijn om het implantaat goed in te kunnen verankeren. Met behulp van röntgenfoto’s wordt beoordeeld of er voldoende en gezond kaakbot aanwezig is. Wanneer er te weinig kaakbot is, is het soms ook mogelijk nieuw kaakbot te laten ontstaan.
Verloop van de implantologiebehandeling
Hoe lang duurt de behandeling?
De duur van de behandeling is 45 tot 90 minuten, afhankelijk van het aantal implantaten en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Kijk bij (L6) Implantaatbehandeling voor een overzicht van de totale behandeling.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling vindt plaats onder een plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling zelden pijnlijk. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller. Indien nodig wordt er extra pijnmedicatie voorgeschreven.
Nazorg en herstel
zelf oplossende hechtingen gebruikt en anders worden de hechtingen na 2 weken verwijderd. Voor een succesvol genezingsproces is een zeer goede mondhygiëne echt noodzakelijk.
Wat kan ik doen bij zwelling?
De wond (en evt. ook uw wang) kan na het implanteren een beetje zwellen en is er in sommige gevallen sprake van een zekere mate van nabloeding. Ook kunnen er later blauwe plekken ontstaan Daarom is het aan te raden na de ingreep rust te houden en uw kaak te koelen. Dat koelen kunt u doen met een coolpack of wat ijs in een washandje. Dit houdt u dan een aantal keren ongeveer 5 á 10 minuten tegen uw wang. Vaak is de zwelling na een dag of 5 verdwenen.
Wanneer mag ik weer autorijden of aan het werk?
De plaatselijke verdoving kan invloed hebben op het reactievermogen. Daarom is het aan te raden na de ingreep niet actief deel te nemen aan het verkeer. Regel iemand die u kan brengen en halen. Wat uw werkzaamheden betreft dient u rekening te houden dat zware lichamelijke inspanning gedurende de eerste 48 uur moet worden vermeden.
Tarieven en vergoedingen
Wat kost een implantologiebehandeling?
De tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn geldend voor alle tandartsen in Nederland. Hoeveel een implantologiebehandeling precies kost, is vooraf niet exact aan te geven. De kosten zijn sterk afhankelijk van de complexiteit en het aantal implantaten en kunnen dus per persoon verschillen. Daarom wordt er altijd een begroting op maat opgesteld.
Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Afhankelijk van de polis van de zorgverzekeraar wordt de implantologiebehandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. In sommigen situaties wordt er een machtiging voor de behandeling bij de zorgverzekeraar aangevraagd alvorens met de behandeling te starten. Aangeraden wordt om contact met de zorgverzekeraar op te nemen over de vergoedingen.