Angst voor de tandarts? Dat heeft een reden.

Het team van Tandheelkunde Zonnestraal gaat je ermee helpen

Ook als je tandartsangst hebt zit je goed bij Tandheelkunde Zonnestraal

Je bent niet de enige met tandartsangst....

Tandartsangst is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Zo'n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor een behandeling dat zij helemaal niet meer durven te gaan. Gelukkig lijkt de angst bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer 15% bang is voor een behandeling en dat 6% extreme angst vertoont.

Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders dan dat zij problemen krijgen aan tanden, kiezen en/of het tandvlees. De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men als kind het nodige te verduren gehad bij de (school) tandarts. In andere gevallen is de angst 'afgekeken' van de ouders of afkomstig van sterk overdreven 'griezelverhalen' op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien gaan gelukkig toch. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor pijn. Gelukkig bestaan er steeds betere methodes om pijn te voorkomen.

angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts is tegenwoordig echt niet nodig

Ben je bang voor het bezoek aan de tandarts? Hou dit niet voor je maar geef het door aan onze receptionistes en/of de tandarts of mondhygiënist. 

Wij nemen je angst voor de tandarts serieus en zijn gewend om mensen met angst te behandelen. De tandartsen van Tandheelkunde Zonnestraal stellen je gerust, vertellen  exact wat ze doen en wat je te wachten staat, werken zo snel als mogelijk is, laten je niet onnodig wachten en voeren niet meer behandelingen uit dan nodig. Bovendien spreken ze met je af hoe je het kunt aangeven als je even een pauze wilt inlassen of iets wilt zeggen tijdens de behandeling. Hierdoor kan de angst in de meeste gevallen overwonnen worden. 

Op de website van allesoverhetgebit.nl kunt meer lezen over angst en hoe daarmee om te gaan.