Wat doet roken met de gezondheid van de mond?

Roken

Wat doet roken met de gezondheid van de mond?  

Rook bevat stoffen die schadelijk zijn voor de slijmvliezen in de mond.  Het maakt daarbij niet uit of je een sigaret, sigaar of iets anders rookt. Hieronder kun je lezen wat de consequenties van roken zijn voor je mondgezondheid.

 

Minder goede wondgenezing

Rook in de mond veroorzaakt een vernauwing van de bloedvaatjes, waardoor de doorbloeding van het tandvlees slechter wordt. Bij genezing van wondjes is het juist belangrijk dat de doorbloeding optimaal is.  Wanneer je rookt kan het langer duren voor een wondje genezen is.

 

Verhoogde kans op verlies van  tanden en kiezen

Wanneer je rookt is de kans dat zich tandplak (en daardoor tandsteen) vormt groter dan bij niet-rokers. Wanneer  dit niet regelmatig goed verwijderd wordt  heb je een grotere kans op tandvleesontstekingen. Soms wordt een tandvleesontsteking niet snel genoeg opgemerkt waardoor een ontsteking langzamerhand groter kan worden. In combinatie met een slechtere doorbloeding door de rook kan dit uiteindelijk leiden tot verlies van tanden en/of kiezen. 

Implanteren

Bij het implanteren wordt er een kunstwortel in het kaakbot geplaatst waar het goed moet vastgroeien. Roken veroorzaakt een slechtere doorbloeding waardoor de kans op goed vastgroeien bijna drie keer kleiner is dan bij niet-rokers.

Roken en mondkanker

Rokers hebben een grotere kans op afwijkingen aan de mond, tong en keel. Deze afwijkingen kunnen uiteindelijk leiden tot mondkanker. De kans op mondkanker is bij rokers tot vier keer groter dan bij niet-rokers.  

Verkleuringen en slechte adem

 De rookaanslag op  tanden en kiezen lijkt op de aanslag van koffie, thee of rode wijn, maar is veel lastiger te verwijderen. Dat komt door de samenstelling van de rookaanslag. 

Roken zorgt bovendien vaak voor een slechte adem. 

Stoppen met roken is niet makkelijk

Stoppen met roken

Het goede nieuws is dat iedereen kan stoppen met roken. Natuurlijk gaat het niet vanzelf en helpt een goede motivatie. En er zijn inmiddels allerlei hulpmiddelen om te stoppen. Maar je motivatie en doorzettingsvermogen zijn toch wel het belangrijkst.  Als je dan in het begin meer tandvleesbloedingen krijgt in plaats van minder dan werkt dat niet altijd motiverend om te stoppen met roken…. De verhoogde bloedingen worden meestal veroorzaakt door een verbeterde doorbloeding van het tandvlees waardoor de ontstekingen nu wèl beter zichtbaar worden.  Dit is gelukkig tijdelijk.   

Uiteindelijk leidt een rookvrij leven al na een paar weken tot een verbetering van de mondgezondheid. Het tandvlees raakt beter doorbloed en de rookaanslag wordt minder. Langzamerhand gaan daardoor ook de ontstekingen verdwijnen. 

Zeker zolang je nog niet helemaal rookvrij bent is het zaak de mond regelmatig te laten controleren. Volg daarbij ook de instructies van je tandarts en/of mondhygiënist goed op.