Apexresectie

De apexresectie stap voor stap

Een apexresectie heeft alleen zin na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling.

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel loopt een wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten, de pulpa. Deze pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling of een val. In dat geval voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling (of endodontologische behandeling) uit. Het wortelkanaal wordt schoongemaakt en afgesloten met een vulling tot aan de wortelpunt.

Wanneer is een apexresectie nodig? 

Het is niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Een tand of kies kan bijvoorbeeld een sterk gekromde wortelpunt hebben of een wortelkanaal kan zich bij de wortelpunt in allemaal kleine kanaaltjes hebben gesplitst. Wanneer het niet mogelijk is om het wortelkanaal helemaal schoon te maken, kan bij de wortelpunt een ontsteking ontstaan of blijven bestaan welke zich uitbreidt naar het kaakbot. Zo’n wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na een wortelkanaalbehandeling nog optreden. In zo'n geval is een apexresectie noodzakelijk. Daarvoor word je verwezen naar een kaakchirurg.

Tijdens een apexresectie maakt de kaakchirurg een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel, maakt de wortel schoon en haalt ontstoken weefsel weg. Vaak wordt er ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. Daarna vult hij het einde van het wortelkanaal op met een kleine vulling. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten, waardoor nieuwe ontstekingen in de toekomst worden voorkomen. Als de behandelaar klaar is, hecht hij het tandvlees. Na verloop van tijd groeit er weer bot terug in de holte die door de ontsteking is ontstaan. Meestal komt men een paar dagen na de behandeling terug om de genezing te controleren en om de hechtingen te verwijderen.

Na de behandeling: Voor een goede wondgenezing is het normaal reinigen van de tanden en kiezen zeer belangrijk. Wees in het begin voorzichtig rondom de wond en de hechting en gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel. 

De kaakchirurg geeft (meestal) behalve een recept voor een pijnstiller ook een recept voor een spoelmiddel of mondspray om het behandelde gebied mee te desinfecteren. Hier wordt de dag na de behandeling mee gestart of eventueel anders, op advies van de kaakchirurg.