Bleken van gele of verkleurde tanden

Voordat tanden witter gemaakt worden is het belangrijk te weten wat de oorzaak is van het geler worden van de tanden. De kleur van de tanden kan namelijk van nature al wat geel zijn.

Niet alle tanden zijn helder wit en de natuurlijke tandkleur van de meeste mensen neigt meer naar geel dan naar wit. 

Als alle tanden dezelfde kleur hebben is dat de natuurlijke tandkleur. Als de tanden onderling in kleur geel verschillen, dan is er sprake van verkleuring. De hoektanden zijn over het algemeen wat geler van kleur.

 

Mogelijke oorzaken van de verkleuring van tanden

De aanslag die de verkleuring van tanden veroorzaakt kan diverse redenen hebben. Sowieso kleurt het gebit naarmate je ouder wordt van nature donkerder. Dit is een natuurlijk proces. Soms ontstaat een verkleuring door een ontwikkelingsstoornis.

Ook maakt het uit wat men eet en drinkt, of men rookt en/of  alcohol drinkt. Al deze invloeden zorgen voor een verkleuring van het gebit, alhoewel de mate van kleuring per persoon kan verschillen. 

Verder maakt de kwaliteit en gezondheid van het gebit een verschil. Het afsterven van een zenuw (bijvoorbeeld door een klap tegen de tand) of de aanwezigheid van een vulling of wortelkanaalvulling geeft een verkleuring van de betreffende tand of kies. 

En wie bijvoorbeeld tandenknarst kan haarscheurtjes in het gebit krijgen, waardoor de kleurstoffen uit voedsel makkelijker opgenomen worden. 

Ook diverse medicijnen kunnen voor verkleuring zorgen, zeker als de geneesmiddelen worden ingenomen door jonge kinderen.

Als laatste is een goede verzorging van het gebit natuurlijk erg belangrijk als je verkleuring wilt voorkomen. Goed poetsen dus!

  

Tanden bleken 

Het bleken van tanden is één van de mogelijkheden om wittere tanden te krijgen. Door de inwerking van waterstofperoxiden in het bleekmateriaal worden de tanden lichter van kleur. 

Manieren van bleken

Bleken kan op verschillende manieren uitgevoerd worden: van buitenaf (als de tand nog leeft) of van binnenuit (als de tand niet meer leeft en er een wortelkanaalbehandeling is gedaan). Het bleken van binnenuit wordt door de tandarts gedaan. Het thuis bleken van buitenaf doet men zelf. 

 

Is het bleken wel veilig?

Tanden bleken verdient een professionele aanpak en mag alleen door specialisten uitgevoerd kan worden. Goede voorlichting is dan ook essentieel alvorens er een behandeling plaats vindt. Verkeerd bleken kan leiden tot blijvende schade. Alleen tandartsen en mondhygiënisten hebben de kennis en ervaring die nodig is om een goed resultaat te krijgen.

 

Advies van de tandarts om het gebit te bleken

In sommige situaties zal de tandarts adviseren het gebit te laten bleken. 

Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voordat er een uitgebreide cosmetische behandeling met composietvullingen, kronen of een brug plaats gaat vinden.

Het materiaal waarmee deze kunnen vullingen, kronen of brug gemaakt zijn kunnen namelijk niet gebleekt worden. Hierdoor kan er een kleurverschil ontstaan als het gebit naderhand gebleekt wordt.

 

Fluoridebehandeling

Na het bleken wordt een fluoridebehandeling geadviseerd. Hierdoor zal de eventuele gevoeligheid verminderen en worden de tanden en kiezen weer goed beschermd tegen opname van kleurstoffen. 

Instructies voor het zelf bleken van tanden en kiezen.

•   Lees altijd eerst de bijgesloten voorzorgsmaatregelen goed!

  Houd kleine kinderen uit de buurt van het tandbleekmiddel.

  Een tandheelkundig onderzoek wordt aanbevolen voorafgaand aan het bleken.

   Bepaalde verkleuringen kunnen erop wijzen dat een andere tandheelkundige behandeling nodig is dan bleken. Porseleinen kronen, facings en witte vullingen worden door bleken niet lichter. Deze bestaan uit een ander materiaal dan het natuurlijke glazuur van de tand.

  Het bleekmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik bij personen met gezond tandvleesweefsel. Bij gebruik door personen met parodontale aandoeningen kan irritatie van het tandvleesweefsel ontstaan.

  Alleen voor gebruik bij personen van 18 jaar en ouder.

  Sommige tanddelen kunnen sneller of minder gelijkmatig bleken dan andere  delen. Het resultaat van het bleken kan per tand en per persoon variëren. In ongeveer 5% van alle gevallen kunnen tanden immuun blijken te zijn voor bleken. 

  Het bleken van tanden met grote metalen (grijze) vullingen kan ertoe leiden dat de grijze kleur door de tanden heen zichtbaar wordt.

  Zuur voedsel/vruchtensappen kan gevoeligheid veroorzaken als deze kort na het bleken wordt genuttigd.

  Niet roken, eten of drinken tijdens het bleken.

  Het bleekmiddel kan beter niet gebruikt worden tijdens zwangerschap.

  Tijdens de gehele bleekperiode zijn de tanddelen extra gevoelig voor het opnemen van kleurstoffen. Vermijd daarom tijdens en twee weken na de bleekperiode voedingsmiddelen met sterke kleurstoffen (o.a. bieten, spinazie, rode wijn, sommige kruiden (zoals kerrie), koffie en zwarte thee). Ook het gebruik van tabakswaren kan het bleekproces nadelig beïnvloeden.

 

WAARSCHUWING: 

Sommige gebruikers kunnen een bepaalde gevoeligheid ervaren, die (als het optreedt) heel vaak mild en van voorbijgaande aard is, maar in sommige gevallen door de tandarts moet worden behandeld. 

Als men zich tijdens het eerste gebruik onwel voelt worden, gebruik dit product dan niet meer en raadpleeg de tandarts. 

Neem bij vragen over dit product of behandeling contact op met de tandarts.

 

Voorbereiding en instructie door de tandarts of mondhygiëniste:

  Eerste afspraak: Na uitleg over het bleken, worden afdrukken gemaakt van boven– en onderkaak om speciaal op maat gemaakte bleeklepels te vervaardigen.

  Tweede afspraak: De kleur van de tanden bepaald en vastgelegd. Dit gebeurt met een speciale scanner.  Daarna wordt het gebit uitgebreid gereinigd.

  Na uitleg over de bleeklepels hoe deze thuis te gebruiken krijgt men deze met het bijbehorende bleekmiddel mee voor gebruik.

  Lees vooral de bijgeleverde bijsluiter over het gebruik van het bleekmateriaal,

  Met de thuisbleekset gaat men thuis bleken.

  Na het bleken volgt nog een afspraak voor een beoordeling van het resultaat.

 

Kosten uitwendig bleken onder en bovenkaak.

Uitwendig bleken van het gebit is een zuiver cosmetische behandeling. Hierdoor wordt deze niet door zorgverzekeraar vergoed.

Wanneer men echter een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten zal de verzekering mogelijk wel de gebitsreiniging en de fluorapplicatie vergoeden. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden van de verzekering.

Omdat het een esthetische  behandeling betreft wordt over het tarief van het bleken BTW in rekening gebracht.

 

NB. 

•   Geleverde materialen voor uitwendig bleken kunnen niet worden geretourneerd uit oogpunt van hygiëne.

•   Er wordt geen garantie gegeven op de resultaten van bleken.