Tips voor elektrisch poetsen bij kinderen

   Je poetst nog steeds eerst zelf. Je kind mag daarna eventueel zelf nog poetsen.  

•   Let erop dat het gebit van je kind nu twee keer per dag gepoetst wordt en vergeet daarbij de achterste kiezen niet! 

   Poets bij kinderen tot tien jaar tenminste eenmaal per dag, liefst in elk geval voor het slapen gaan, na. 

   Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is beter omdat het in dezelfde tijd meer poetsbewegingen maakt. Wanneer je kind een elektrische tandenborstel accepteert in de mond ga je dus voortaan daar mee poetsen. 


De techniek van poetsen met een elektrische borstel is anders: 

    Neem een merkborstel met een ronde borstelkop. Zet deze 5 seconden op de tand of kies, tegen de tandvleesrand en laat de borstel het werk doen. Vervang de borstel elke 3 maanden of eerder wanneer de haren verbogen zijn.  

•    Als je kind tandenpoetsen vervelend vindt maak er dan een spelletje van. Gebruik bijvoorbeeld een leuke timer op de telefoon of een simpele zandloper. Er bestaan ook leuke apps in de appstores die kunnen worden gedownload.
Vraag vooral hulp aan de tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente als poetsen niet goed gaat. 

    4 jarigen: gebruik nog steeds peuter- of juniortandpasta met een hoeveelheid van ongeveer een halve centimeter.  Deze tandpasta bevat een aangepaste hoeveelheid fluoride peutertandpasta (500-750 ppm). Laat je kind de tandpasta na het poetsen uitspugen. Overigens wordt de mond na het tandenpoetsen niet meer nagespoeld met water. Dat geldt ook voor oudere kinderen èn volwassenen. De ingrediënten van tandpasta beschermen het gebit, de hoeveelheid fluoride in de tandpasta is niet schadelijk voor de gezondheid en daarom wordt er niet meer nagespoeld. 

   Vanaf 5 jaar: er mag gestart worden met kinder- of volwassenentandpasta en in elk geval ’s avonds wordt er niet nagespoeld. (zie hierboven) 

   Fluoride beschermt tegen tandbederf. De aanbevolen hoeveelheid voor kinderen van vier tot zes jaar is maximaal 1.000 ppm per poetsbeurt. Kijk hier voor de dosering bij andere leeftijdsgroepen

   Poets bij kinderen tot tien jaar tenminste eenmaal per dag voor het slapen gaan na.