Tandenknarsen, wat doet dat met je gebit en wat kun je eraan doen?

Tanden knarsen behandeling

Tandenknarsen (bruxisme) wordt omschreven als een herhalende kauwspieractiviteit die wordt gekarakteriseerd door klemmen of knarsen met de tanden of kiezen en/of fixeren van of duwen met de onderkaak. Dit kan zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen.  

Bruxisme kan optreden tijdens slapen en waken (overdag). Om die reden wordt onderscheid gemaakt tussen slaap- en waakbruxisme. 

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waardoor tandenknarsen kan optreden:

  De tanden en kiezen van boven- en onderkaak passen niet goed op elkaar en storen bij het bewegen.

  Stress / angstgevoelens

  Competitieve karaktereigenschap

  Gestoorde slaapcyclus

  Gebruik van alcohol, nicotine, verslavende middelen (drugs), medicijnen

•   Epilepsie

Tandenknarsen kan leiden tot slijtage van het gebit, verdikte kauwspieren, spierpijn of kaakgewrichtsproblemen. Bij zwaardere vormen van tandenknarsen kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals chronische hoofdpijn, verkramping van de kauwspieren of pijnlijke kaakgewrichten. Daarnaast zorgt tandenknarsen voor snellere slijtage van de glazuurlaag en kunnen de tanden pijn gaan doen.

Vanzelfsprekend is de beste oplossing iets te doen aan de oorzaken. Soms lukt dat echter niet en dan heb je een hulpmiddel nodig om de gevolgen van knarsen te verminderen of zelfs voortaan te voorkomen.

Symptomen tandenknarsen

Symptomen van tandenknarsen en wat kun je eraan doen

Als u  ’s nachts tandenknarst, merkt u dat meestal zelf niet. U kunt letten op symptomen als tanden waar stukjes afgebroken zijn en last van uw kaken. Het kan zijn dat uw partner merkt dat u tandenknarst of dat uw tandarts of mondhygiënist slijtage aan uw gebit signaleert.


Gevolgen van tandenknarsen verminderen of te voorkomen

De meest gebruikte methode om de gevolgen van tandenknarsen te reduceren is het dragen van een speciaal bitje voor de bovenkaak.