Vullingen en inlays

Wanneer is een vulling nodig?

Door tandbederf (gaatje) of een ongeval kan een deel van een tand of kies verloren gaan. Meestal kan het verlies van dit tandweefsel hersteld worden met behulp van een vulling.

Het maken van een vulling is een eenvoudige tandheelkunde behandeling, waarbij verder verlies van tandweefsel en eventueel daarmee gepaard gaande (pijn)klachten verholpen kunnen worden. Ook wordt hiermee de vorm en functie van de tand of kies weer hersteld.

De behandeling

Na het bespreken en uitleg van de behandeling kun je ervoor kiezen deze wel of niet met verdoving te laten uitvoeren. Na enkele minuten inwerken van de verdoving, zal eerst het door tandbederf aangetaste tandweefsel door middel van boren worden verwijderd. De nu resterende gezonde tand of kies kan worden gevuld.

Vulmaterialen

    Het vullen wordt gedaan met composiet dat in verschillende kleuren beschikbaar is.

    Wanneer de best passende kleur gekozen is wordt de composiet in meerdere lagen in de tand of kies aangebracht. Ook kan slijtage en verkleuring aan de tanden hiermee hersteld worden.

Inlays 

Dit is een inlegvulling die precies zo gevormd is dat hij in de kies past. Deze methode wordt gebruikt voor kiezen die beschadigd zijn door bijvoorbeeld gaatjes, maar die niet vervangen hoeven te worden door een volledige kroon. Bij een kroon moet er namelijk veel tandmateriaal worden weggeslepen. En een ouderwetse vulling kan een kies instabiel maken. Daarom kan er ook gekozen worden voor inlays, welke een kleiner gedeelte van de kies vullen. De onlay ligt over de kies heen en vult  een iets groter oppervlakte op.

De manier van produceren van inlays is hetzelfde als bij een kroon: er wordt een afdruk gemaakt van de kies en de inlay wordt door het tandtechnisch laboratorium gemaakt. Er een tijdelijke noodvulling gemaakt en enkele weken later wordt de inlay geplaatst.