Parodontitis

Komt vaker voor dan je denkt

Wie krijgt parodontitis?

Parodontitis kan in principe bij iedereen ontstaan. De gezondheid van je mond is sterk afhankelijk van hoe goed je je gebit en tandvlees verzorgt. 

Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak voorkomen. De invloed  van bacteriën op het tandvlees kan sterk verschillen. Hierdoor is tandplak bij sommige mensen veel schadelijker dan normaal. Ook speelt de weerstand van je lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Er is, om je mond gezond te houden of weer gezond te krijgen dus altijd een eigen inspanning nodig: een goede verzorging. Daarnaast zijn wij er natuurlijk om je daarmee te helpen. 

Parodontitis kan in zeldzame gevallen ontstaan door erfelijke factoren. In dat geval zul je altijd extra veel aandacht moeten besteden aan de gezondheid van je tandvlees. 


De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. 

Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich dan uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven.

Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen

 Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes. Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als je de tanden poetst of wanneer je warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen uitvallen.

Bij onderstaande klachten is behandeling noodzakelijk.

   Het tandvlees gaat bloeden tijdens het tandenpoetsen of het eten van harde voedsel

•   Het tandvlees is tijdens het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk

   Het tandvlees is rood, slap en gezwollen

•  Je hebt last van een vieze smaak of slechte adem

   Tanden en kiezen gevoeliger worden tijdens het eten van warm en koud voedsel

•   Tanden staan losser of er ontstaat ruimte tussen de tanden die er eerst niet was


Parodontitis kan ook klachtenvrij verlopen waardoor deze lang onopgemerkt blijft.

Het is dus belangrijk dus dat je regelmatig je gebit te laten controleren door de tandarts en/of mondhygiënist.

Extra risico’s voor verminderde weerstand tegen bacteriën in tandplak

•   Roken. Nicotine vernauwt de bloedvaatjes in het tandvlees. Daarmee onderdrukt roken de verschijnselen van een tandvleesontsteking. Het ontstoken tandvlees van rokers bloedt minder snel dan van niet-rokers. Daarom zijn tandvleesontstekingen bij hen moeilijker te ontdekken. De vernauwing van de bloedvaten zorgt er ook voor dat de doorbloeding van het tandvlees minder goed is. Hierdoor neemt de afweer tegen bacteriën in de tandplak af. Daarnaast veroorzaakt roken een slechte wondgenezing.  Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers en daardoor dus meer kans op tandvleesontstekingen. Door de effecten van roken zijn de tandvleesontstekingen bij hen vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan.

•   Stress. Iedereen heeft wel eens last van stress. Langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam en dus ook van het tandvlees onderdrukken. En onder stress verzorg je je gebit vaak wat minder goed. Wie veel stress heeft, heeft een grotere kans op parodontitis. Ook kunnen de gevolgen van parodontitis ernstiger zijn.

•   Zwangerschap. Tijdens een zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen. Door de veranderde activiteit van de hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens je zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als je alle plak zorgvuldig verwijdert, levert je zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen.

   Diabetes. Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dat is bij slecht ingestelde diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel op een goed niveau te houden.

•   Droge mond. Slijmvliezen raken makkelijk geïrriteerd als de beschermende speeksellaag ontbreekt. Die irritaties ontstaan bijvoorbeeld door het kunstgebit, of door het eten van zuur of gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Er kunnen dan pijnlijke plekken ontstaan op de tong, wang, gehemelte of tandvlees. Ook ontstaan er makkelijk ontstekingen zoals schimmelinfecties.

Behandeling van parodontitis

Kaakbot dat verloren is gegaan is een ernstig probleem, het komt namelijk niet meer terug. 

Het behandelen van parodontitis vergt een professionele benadering, uitgevoerd wordt door een mondhygiëniste en een gespecialiseerde tandarts. De meeste tandplak boven de tandvleesrand kun je zelf verwijderen door goede mondreiniging. Tandsteen en tandplak ver onder de tandvleesrand moet je laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. 

De behandeling van parodontitis is een samenwerking tussen jou en je behandelaar, waarbij er  inzet en discipline vereist wordt. Maar let op: als je mondhygiëne verslechtert en je de mond niet regelmatig laat controleren, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket(s) altijd weer terug.

Meer informatie over mondhygiëne en parodontitis vind je hier 

Lees hier wat er kan gebeuren als je parodontitis niet laat behandelen.