Mondhygiëne en parodontitis

Waarom is niet alleen de verzorging van de tanden en kiezen, maar ook de verzorging van het tandvlees belangrijk? Door onvoldoende gebitsreiniging kan tandvlees gaan bloeden of ontsteken en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen voor het gebit maar ook meer algemeen voor het hele lichaam. 

Welke gevolgen dat kunnen zijn zullen we hieronder zo duidelijk en mogelijk uitleggen.

We willen het liefst samen met jou proberen te voorkomen dat tandvlees ontstoken raakt en na verloop van tijd tot onomkeerbare problemen gaat zorgen. Preventie is van groot belang voor een goede gezondheid van het gebit. Ons team wil dit samen met je bereiken!

Omdat ieder mens uniek is kan een standaard preventieve behandeling niet gegeven worden. Welke behandeling voor jou het best is wordt door verschillende factoren bepaald.

Tandvlees telt mee 

Een goede mondverzorging begint met goed poetsen en regelmatig gebruik van flossdraad, tandenstokers of ragers. Hierdoor wordt onder andere de tandplak op het gebit weggehaald. Met een goede gebitsverzorging blijft de mond schoon en zorgt men er voor dat er geen tandsteen (=verkalkte tandplak) kan ontstaan. Bovendien wordt daardoor bloedend of zelfs ontstoken tandvlees voorkomen.

Om een indruk te krijgen van de conditie van het tandvlees maken de tandarts en mondhygiënist gebruik van een meetmethode. Bij deze meetmethode wordt de gezondheid van het tandvlees gemeten en er wordt bepaald hoe stevig het tandvlees om de tanden en kiezen sluit. Dit wordt weergegeven met een cijfer. Het gebit is opgedeeld in zes gebieden en deze worden elk afzonderlijk beoordeeld.

Het tandvlees krijgt een cijfer

Om tandvleesproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen en te kunnen behandelen geven we het tandvlees bij iedere controle een ´cijfer´ door middel van de PPS-score. Score 1,2, of 3.

(PPS betekent: Periodieke Parodontale Screening)

De score wordt bepaald door middel van een meting met behulp van een speciaal meetstaafje. De diepte van de ruimte tussen de wortel en het tandvlees wordt gemeten. De score die dan gemeten wordt zetten we in je patiëntendossier. Daarmee volgen we de gezondheid van het tandvlees. 

Een één is ok!

Het beste cijfer is een één. Het tandvlees is dan in prima conditie en je verdient een pluim voor je gebitsverzorging. Wel adviseren we extra aandacht te besteden aan het poetsen en reiniging tussen tanden en kiezen m.b.v. floss/tandenstokers/ragers.   Zo nodig wordt tijdens de periodieke controle tandsteen verwijderd.

Lees hier meer over score één

Score twee of hoger

Bij een score van twee of drie heb je waarschijnlijk een tandvleesprobleem. We doen dan nader onderzoek om te kijken wat er precies aan de hand is. Ongezond tandvlees is slecht voor de algemene gezondheid en kan op den duur leiden tot het losraken en dus verlies van de tanden en kiezen. Als er een tandvleesprobleem is, is het dus belangrijk om dit te laten behandelen. 

Jouw inzet is noodzakelijk

De behandeling van tandvleesproblemen gaat in stappen. We werken volgens het nieuwe Nederlandse protocol dat is vastgesteld door de tandartsen, in samenwerking met de wetenschap en verzekeraars. In dit protocol staat precies wat er moet gebeuren om je mond weer gezond te krijgen.

Voor de behandeling moet je een aantal keren terugkomen bij de tandarts of de mondhygiënist. Maar voor een gezond eindresultaat hebben wij je inzet nodig. Je zult vooral zelf veel aandacht moeten besteden aan je mondverzorging. Jij bent de hoofdbehandelaar en doet 95% van de behandeling door een perfecte mondhygiëne thuis. Wij ondersteunen je met de resterende 5% van de behandeling in de praktijk. Verderop in deze folder kun je meer lezen over de behandeling en de kosten. Je kunt bij jouw ziektekostenverzekeraar navragen of de kosten van de behandeling vergoed worden. Zie je van de behandeling van je tandvleesproblemen af, of staak je de behandeling voortijdig, dan is dit natuurlijk je eigen keuze en  verantwoordelijkheid. Ook de gevolgen hiervan vallen onder je eigen verantwoording. De tandarts zal hiervan dan een notitie maken in je dossier.

 

Welke behandeling en door wie wordt deze uitgevoerd?

In de regel wordt bij elk periodiek preventief onderzoek (de controles door de tandarts of mondhygiënist) naar de conditie van het tandvlees gekeken.

Wanneer er weinig tandsteen aanwezig is, zal tandplaque en tandsteen tijdens de control-

worden verwijderd. Meestal wordt dat door een tandarts of een preventie-assistent gedaan.

Is men al onder behandeling van een mondhygiëniste dan zal zij ook de conditie van het tandvlees controleren.

 

In deze link lees je meer over vergoedingen door verzekeraars.

Wil je meer weten over hoe je je gebit schoon kunt houden?

Hier vind je meer informatie met betrekking tot het schoonmaken van je mond en je gebit.

Vanzelfsprekend zijn de persoonlijk adviezen die je van de tandarts en/of mondhygiënist krijgt nog belangrijker. 

Ragers

Tandenstokers

Flossdraad

Elektrisch poetsen

Tips voor reinigen