Facings

Wat zijn facings en wanneer plaatsen we die?

Wanneer adviseren we facings?

  Je wilt mooie witte tanden.

  Je wilt verlost worden van een spleetje tussen uw tanden.

  Je wilt een afgebroken tand (of soms een kies) laten repareren.

Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van je gebit verfraaien. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

 

Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als je bijvoorbeeld tandenknarst of op je nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

 

Van welk materiaal worden facings gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan de tand te slijpen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak.

 

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet je er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als de tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van de tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.    

 

Kun je met een facing alles eten?

Met een facing kun je alles eten. Maar je moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met de tanden is af te raden.

 

Heeft een facing extra onderhoud nodig?

Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zul je (zoals altijd) het gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss of een rager om ook tussen de tanden goed te reinigen.

 

Hoe verloopt de behandeling voor het maken van een facing?

De behandeling voor het maken van een facing verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan je tandarts nodig. Een facing wordt niet direct in de mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

De behandeling in stappen

Afslijpen van de tand 

Allereerst wordt een deel van de tand afgeslepen, op de plek waar de facing geplaatst gaat worden. Zo nodig krijg je een plaatselijke verdoving.
 

Afdruk maken

Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de hele kaak of het gedeelte waarin zich de tand bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in de mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de facing gemaakt.

 

Beetregistratie

Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een pasta welke tussen de kiezen hard wordt en daarna wordt verwijderd.

 

Kleur bepalen

Omdat de tand die een facing krijgt vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met de tandarts zoek je een geschikte kleur uit.

 

Noodvoorziening

Om de tussenliggende tijd tot de facing klaar is te overbruggen en tevens ter bescherming van de afgeslepen tand (of kies) , maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee zoals zuurtjes en kauwgom. De tijdelijke facing is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke facing contact op met je tandarts.


Plaatsen van de facing

Bij de laatste afspraak past je tandarts de door het tandtechnisch laboratorium gemaakte facing in de mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de facing brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de facing op zijn plaats