Behandeling van tandvleesproblemen (parodontitis)

Waarom is het behandelen van tandvleesproblemen zo belangrijk?

Tandvleesproblemen, wat als je daar niks aan doet

Hoe verloopt parodontitis?

Een ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt hierdoor dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich gaan uitbreiden naar het kaakbot, daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan dan gaan terugtrekken.

Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven. Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken komen wortels bloot te liggen. Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes. Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als je tanden poetst of wanneer je warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen uitvallen.

Soms is behandelen van tandvlees echt nodig als je je tanden en kiezen wilt behouden

Bij onderstaande klachten is behandeling echt noodzakelijk.

   Het tandvlees gaat bloeden tijdens het tandenpoetsen of het eten van harde voedsel

   Het tandvlees tijdens het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is

•   Het tandvlees rood, slap en gezwollen is

•   Je last hebt van een vieze smaak of slechte adem

•   Tanden en kiezen gevoeliger worden tijdens het eten van warm en koud voedsel

   Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was

   Parodontitis kan ook klachtenvrij verlopen waardoor deze lang onopgemerkt blijft.

   Belangrijk dus dat je regelmatig het gebit te laten controleren door de tandarts en/of mondhygiënist.

Tandvleesbehandelingen

Wie kan parodontitis krijgen?

    Parodontitis kan onder andere ontstaan door erfelijke factoren. In dat geval zul je altijd extra veel aandacht moeten besteden aan de gezondheid van het tandvlees. Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak voorkomen. De invloed van bacteriën op het tandvlees kan sterk verschillen. Hierdoor is tandplak bij sommige mensen veel schadelijker dan normaal. Ook speelt de weerstand van het lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. 
Je kunt het tij nog keren, let extra op bij een aantal omstandigheden

Wanneer heb je meer kans op een  verminderde weerstand tegen de bacteriën in tandplak.

•   Roken. Nicotine vernauwt de bloedvaatjes in het tandvlees. Daarmee onderdrukt roken de verschijnselen van een tandvleesontsteking. Het ontstoken tandvlees van rokers bloedt minder snel dan van niet-rokers. Daarom zijn tandvleesontstekingen bij hen moeilijker te ontdekken. De vernauwing van de bloedvaten zorgt er ook voor dat de doorbloeding van het tandvlees minder goed is. Hierdoor neemt de afweer tegen bacteriën in de tandplak af. Daarnaast veroorzaakt roken een slechte wondgenezing.  Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers en daardoor dus meer kans op tandvleesontstekingen. Door de effecten van roken zijn de tandvleesontstekingen bij hen vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan.

•   Stress. Iedereen heeft wel eens last van stress. Langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam en dus ook van het tandvlees onderdrukken. Wie veel stress heeft, heeft een grotere kans op parodontitis. Ook kunnen de gevolgen van parodontitis ernstiger zijn.

   Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen. Door de veranderde activiteit van de hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens de zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als je alle plak zorgvuldig verwijdert, levert een zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen.

•   Diabetes. Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dat is dus bij slecht ingestelde diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel op een goed niveau te houden.

•   Droge mond. Slijmvliezen raken makkelijk geïrriteerd als de beschermende speeksellaag ontbreekt. Die irritaties ontstaan bijvoorbeeld door het kunstgebit, of door het eten van zuur of gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Er kunnen dan pijnlijke plekken ontstaan op de tong, wang, gehemelte of tandvlees. Ook ontstaan er makkelijk ontstekingen zoals schimmelinfecties.

Wel of niet behandelen: de keus is aan jou

Behandeling van parodontitis

    Kaakbot dat verloren is gegaan is een ernstig probleem, het komt namelijk niet meer terug. 

    Het behandelen van parodontitis vergt een professionele benadering, welke uitgevoerd wordt door een mondhygiëniste en een gespecialiseerde tandarts. De meeste tandplak boven de tandvleesrand kun je zelf verwijderen door goede mondreiniging. Tandsteen en tandplak ver onder de tandvleesrand moet men  laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. 

    De behandeling van parodontitis is een samenwerking tussen jou en je behandelaar, waarbij er van jou inzet en discipline vereist wordt. Maar let op: als de mondhygiëne verslechtert en je de mond niet regelmatig laat controleren, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket(s) altijd weer terug.

    Meer informatie vind je in Mondhygiëne en Parodontologie

    Lees hier wat er kan gebeuren als je parodontitis niet laat behandelen.

Flapoperatie

Waarom een flapoperatie?

Soms kan parodontitis niet genezen omdat de pockets erg diep zijn of moeilijk te bereiken. Een flapoperatie kan dan nodig zijn om de ontstoken plaatsen goed te kunnen reinigen. In de meeste gevallen kan parodontitis succesvol  behandeld worden door de combinatie van een goede mondhygiëne en uitgebreide tandvleesbehandeling. Het uiteindelijke doel van een flapoperatie is het verkleinen van de diepte van de pockets.


Wat is een flapoperatie?

Het tandvlees wordt bij een flapoperatie losgemaakt en iets opzijgeschoven. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Dit gebeurt uiteraard met verdoving.

De tandarts kan de tandplak en de tandsteen die na de gebitsreiniging zijn achtergebleven, nu goed verwijderen. Ook is het zo mogelijk om het ontstoken tandvlees weg te halen en de vaak onregelmatige vorm van het aangetaste kaakbot te corrigeren. Daarna wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen teruggeplaatst en gehecht. Om het tandvlees tijdens de genezing te beschermen wordt het soms met wondverband bedekt. De operatie is door een goede verdoving pijnloos.

 

Nazorg:

Eén tot twee weken na de flapoperatie worden de hechtingen en het wondverband verwijderd. Een week later is de wond meestal genezen.

Doordat er na de flapoperatie geen tandplak en tandsteen meer op de tanden en kiezen zit, verdwijnt de ontsteking en hecht het gezonde tandvlees zich weer aan de tanden en kiezen. Het tandvlees bij de kiezen trekt na een flapoperatie iets terug. Daardoor kun je  tussen de kiezen makkelijker schoonmaken met een  rager en is het voor de mondhygiëniste  ook eenvoudiger de tanden en kiezen te reinigen.

Het tandvlees en de tanden zijn na de behandeling vaak nog wat gevoelig. De eventuele napijn is goed te onderdrukken met lichte pijnstillers zoals paracetamol.