Je eerste bezoek aan ons

Hoe verloopt je eerste tandartsafspraak?

Je eerste bezoek aan ons

Nadat je een afspraak hebt gemaakt voor je eerste bezoek aan ons krijg je van ons een aantal vragenformulieren en nog wat extra informatie over de tandartspraktijk toegestuurd. Dat doen we bij voorkeur per e-mail.  

Hieronder vind je deze vragenlijsten. De vragenlijst voor volwassenen wordt trouwens ook door kinderen ingevuld vanaf de leeftijd van 16 jaar. 

Het invullen ervan zal bij de lijst voor volwassenen (die langer is) ongeveer 10 minuten in beslag nemen. Voor de vragenlijst voor kinderen heb je ongeveer 4 minuten nodig.

Medische vragenlijst volwassenen


Medische vragenlijst kinderen (voor kinderen tot 16 jaar)


Melden bij de receptioniste

Wanneer je voor het eerst bij ons komt meld je je bij één van de receptionistes. Zij zal de gegevens die we van je hebben ontvangen met je doornemen. Je laat haar je (geldige) ID (paspoort/ID-kaart of rijbewijs) en verzekeringspas zien en zij vertelt je hoe je je bij jouw eerstvolgende bezoek aan ons kunt melden.

Daarna neem je plaats in de wachtkamer. De receptioniste heeft je inmiddels aangemeld bij de tandarts, mondhygiënist of prothesetechnicus waarvoor je een afspraak hebt gemaakt. 

De intake-afspraak bij de tandarts

De tandarts haalt je vervolgens op uit de wachtkamer. 

Met hem of haar worden de door jou ingevulde formulieren besproken en er wordt je gevraagd wat jouw wensen zijn op tandheelkundig gebied. Ook wordt er naar eerdere ervaringen met een tandarts gevraagd. Meer algemene vragen over bijvoorbeeld je werk kunnen ook belangrijk zijn in verband met eventuele beroep specifieke gebitsklachten.


Je tandarts voert daarna een uitgebreide inspectie uit van je mond en noteert zijn of haar bevindingen in de voor je aangemaakte patiëntenkaart op de computer. 

Doorgaans worden er ook röntgenfoto’s gemaakt waardoor de tandarts een completer beeld krijgt van de gezondheid van je gebit. 

De resultaten van de inspectie en röntgenfoto’s worden met je besproken en er wordt als dat nodig is een behandelplan voor je gemaakt en met je besproken. Uitgebreidere behandelplannen worden intercollegiaal besproken in ons team.  Voor het bespreken van een uitgebreid plan ontvangt je een aparte afspraak met je tandarts. 

Bij het behandelplan maken we onderscheid in behandelingen die op korte termijn uitgevoerd moeten worden en behandelingen die in een later stadium plaats moeten vinden. Zo weet je waar je aan toe bent. 


Er wordt ook met je besproken hoe vaak de reguliere controles voorlopig gaan plaatsvinden. Dat kan namelijk variëren van eens per kwartaal tot eens per jaar, afhankelijk van de gezondheid van je mond.

Tijdens je eerste afspraak bij ons vindt er dus nog geen behandeling plaats. 

Je hebt tijdens je eerste afspraak bij ons een spoedklacht die behandeld moet worden

Ook wanneer je voor je eerste afspraak bij ons meldt met een spoedklacht ben je  van harte welkom.

We kunnen in dat geval niet altijd garanderen dat de pijnklacht tijdens deze eerste behandeling in zijn geheel verholpen kan worden. We hebben namelijk niet eerst een onderzoek kunnen doen om in te schatten wat voor behandeling je nodig hebt.

Je wordt wanneer je je hebt aangemeld, als reguliere patiënt bij ons ingeschreven en daar hoort zonder uitzondering altijd een intake-afspraak bij. Na de spoedbehandeling maak je dus alsnog een afspraak bij de receptie voor de intake. 

Kinderen

Vanzelfsprekend zijn kinderen ook belangrijke bezoekers van de tandarts. Al heel jong neem je je kind mee tijdens je eigen reguliere controle. Het blijft eventueel gewoon in de wandelwagen zitten. Maar even bij je op schoot en samen door een spiegel in jouw mond kijken kan ook. Voor kinderen is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd vertrouwd te worden met tandartsbezoek. 


De eerste keer dat je kind zelf gecontroleerd wordt zal het spelenderwijs vertrouwd gemaakt worden met de tandarts, de tandartsstoel en alles wat gebruikt wordt tijdens gebitscontroles. Op deze manier kunnen uitgebreide gebitscontroles en behandelingen, als het écht nodig is, zonder problemen uitgevoerd worden. Hier kun je lezen hoe je je kind kunt voorbereiden op een bezoekje aan de tandarts.


Kinderen krijgen van ons vanaf 2 jaar een oproep voor een periodieke controle. Geef zelf het goede voorbeeld en kom ook minimaal 2x per jaar langs voor een gebitscontrole. Wanneer kinderen zien dat papa, mama of broers en zussen met regelmaat in de behandelstoel gaan liggen, worden ze vanzelf nieuwsgierig en willen dat zelf ook graag uitproberen. Op deze manier leren kinderen dat een tandartsbezoek er gewoon bij hoort. 


Wat wordt er voor kinderen vergoed uit de basisverzekering?

Alle gangbare tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed uit de basisverzekering. Alleen kronen, bruggen en orthodontie vallen daar buiten.

Tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar zijn trouwens niet van invloed op het eigen risico van de basisverzekering van je kind.