Kindertandarts 

kinder tandarts

Wanneer neem je je kind voor de eerst keer  mee naar de tandarts?

Voor kinderen is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de tandarts te bezoeken. De eerste keer zal een kind spelenderwijs vertrouwd gemaakt worden met de tandarts, de tandartsstoel en alles wat gebruikt worden tijdens gebitscontroles. Op deze manier kunnen uitgebreide gebitscontroles en behandelingen, als het écht nodig is, zonder problemen uitgevoerd worden.

 

Kinderen krijgen van ons vanaf 2 jaar een oproep voor een periodieke controle. Geef zelf het goede voorbeeld en kom ook minimaal 2x per jaar langs voor een gebitscontrole. Wanneer kinderen zien dat papa, mama of broers en zussen met regelmaat in die gekke stoel gaan liggen, worden ze vanzelf nieuwsgierig en willen dat vaak zelf ook graag uitproberen. Op deze manier leren kinderen dat een tandartsbezoek er gewoon bij hoort
Kindertandarts Hilversum

Hoe ervaren kinderen een bezoekje aan de tandarts?

“Vandaag ben ik bij tandarts Farah geweest met mijn zoontje. Mijn zoontje gaat lachend naar binnen en komt lachend weer naar buiten. Ze legt alles goed uit en is prettig in omgang. Ze is geduldig en er is ruimte voor een leuk gesprekje en dat is fijn voor kleine kinderen. Bedankt Farah!”  (mama: mevrouw D. van Doorn)
Behandeling kinderen tandarts

Soms kom je een keer tussendoor met je kind!

Wanneer het tandenpoetsen maar niet wil lukken, als je het idee hebt dat je kind pijn heeft in zijn/haar mond (het wil opeens niet meer eten of drinken) of wanneer je vragen hebt, maak dan gerust een afspraak! Óók wanneer je kind jonger is dan 2 jaar. De tandarts zal controleren of alles goed gaat met het gebit van je kind en kan je bijvoorbeeld handige tips geven over tandenpoetsen. Wat ons betreft is dat nooit te vroeg!

kindergebit onderhouden

De ontwikkeling van het kindergebit

De ontwikkeling van het gebit van je kind verloopt in fasen. 

De leeftijd waarop kinderen hun tanden krijgen verschilt per kind. Meestal breekt de eerste melktand door tussen de 6 en 9 maanden. De eerste 2 melktanden komen in de onderkaak in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de 2 middelste melktanden in de bovenkaak. De laatste melkkies verschijnt meestal tussen de 24 en 30 maanden. Een volledig melkgebit bestaat uit 8 melktanden en 4 hoektanden en 8 kiezen. Zowel de tanden van het melkgebit als die van het blijvend gebit breken meestal volgens een bepaalde volgorde door. Deze volgorde kan per kind verschillen. 

Wanneer het melkgebit wisselt voor het blijvende gebit wordt aangeraden dit te beschermen met een laagje sealant. Hier leggen we je uit wat dat inhoudt. 

Informatie over hoe je je kind kunt voorbereiden op de tandarts

Wat kun je doen om je kind vertrouwd te maken met de tandarts?

Hier kun je lezen hoe je een bezoekje aan de tandarts kunt voorbereiden en hoe je het gebit van je kind goed kunt verzorgen


Hoe kun je je kind uit te leggen wat de tandarts gaat doen?

Hier vind je tips hoe je je kind kunt uitleggen wat de tandarts gaat doen als er een behandeling gaat plaatsvinden. En ook wat je beter niet kunt doen....

Informatie voor ouders van kinderen tussen 0 en 2 jaar  Kindertandarts specialistInformatie voor ouders van kinderen tussen 2 en 4 jaar   nullInformatie voor ouders van kinderen tussen 4 en 6 jaar   nullInformatie voor ouders van kinderen vanaf 6 jaar              null

Informatie over fluoride 

Gebit en duimen

Je kind duimt of heeft een speentje

Voor een kind dat duimt is het vaak wat lastiger om het duimen af te bouwen omdat je kind zelf meer controle heeft over het duimen.

Hoe en wanneer je het duimen of het gebruik van een speentje kunt afbouwen kun je hier lezen.


Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten:  de basisverzekering vergoedt tandheelkundige controles en behandelingen tot hun 18e jaar (met uitzondering van orthodontie en kronen en bruggen). 

Tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar zijn niet van invloed op het eigen risico van de basisverzekering van je kind.

Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts. Zo staat er niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

De tandarts kan je eventueel adviseren een aanvullende verzekering voor je kind af te sluiten wanneer het er naar uit gaat zien dat je kind orthodontische hulp of bijvoorbeeld een kroon nodig gaat hebben.

Wil je contact met ons?

advies kinderen en gebit

Heb je een niet zo dringende vraag? 

Spoed kinder tandarts

Wel dringend? Bel ons dan!