De controle van je mond 
(ook wel het PMO genoemd: periodiek mondonderzoek)

Fokke & Sukke

Het periodiek mondonderzoek (PMO)

Bij je eerste bezoek heeft de tandarts samen met jou een plan van aanpak doorgesproken. Daarbij wordt de gezondheid van je mond gevolgd en als dat nodig is afspraken gemaakt om deze goed te houden of zo nodig  te verbeteren. Tijdens dit eerste bezoek is met je afgesproken wat de frequentie gaat worden voor de reguliere bezoekjes aan ons. Deze is namelijk afhankelijk van de gezondheid van je mond. Eens of meerdere keren per jaar ontvang je dan van ons per e-mail een oproep om de gezondheid van je mond te laten onderzoeken.
Tandarts bezoek bij Tandheelkunde Zonnestraal

Waar kijkt je tandarts naar?

Natuurlijk kijkt je tandarts naar je tanden en kiezen en of deze nog gaaf zijn of dat er bijvoorbeeld een vulling niet meer goed aansluit op je tand of kies. De vulling moet dan vervangen worden omdat er etensresten tussen kunnen komen die er niet meer uit te poetsen zijn. Op den duur kan dat gaan zorgen voor problemen. 


Maar ook het tandvlees is belangrijk voor het gebit. En trouwens ook voor de algemene gezondheid, ontstoken tandvlees kan voor gezondheidsproblemen zorgen. In wetenschappelijke publicatie wordt geschreven over de relatie tussen bijvoorbeeld tandvleesproblemen en hartkwalen. Bij een tandvleesontsteking komen stoffen vrij die giftig zijn voor het lichaam. Dit is niet alleen slecht voor het hart, er blijkt ook een relatie te zijn met te vroege bevallingen, diabetes, leveraandoeningen en dementie.

Het liefst zijn we problemen (en daardoor spoedklachten) dus voor. Op tijd iets kleins verhelpen is natuurlijk minder ingrijpend dan wachten tot de problemen groot geworden zijn. 

Mondhygiënist Hilversum bij Tandheelkunde Zonnestraal

Bij elke controle wordt je tandvlees geïnspecteerd en daaruit volgt een score, de zogenaamde PPS.  Vanaf score 2of 3 wordt er een zogenaamd paroprotocol gevolgd die de gezondheid van het  tandvlees weer moet verbeteren. Dit protocol is opgesteld door de Vereniging voor Parodontologie, internationaal erkend en wordt door ons nauwkeurig en volgens protocollen gehanteerd.

Voor behandelingen van je tandvlees word je vanaf behandelcategorie 2 verwezen òf naar de mondhygiëniste òf naar de tandarts.

Tandheelkunde Zonnestraal periodieke control

Alles nog steeds (of inmiddels weer) in orde? 

Bij een lagere (1) en dus betere score kan er beroep gedaan worden op de expertise van een preventieassistente.

Als laatste wordt de situatie van je mondgezondheid vergeleken met wat je tandarts tijdens je eerste bezoek aan ons heeft gevonden en waarvoor er eventueel een behandelplan was opgesteld. Klopt deze actuele situatie met de verwachtingen of moeten die worden bijgesteld? Is de eventueel met je afgesproken volgende stap in het behandeltraject al aan de beurt of moet (of kan) er nog even gewacht worden.

Kortom: de reguliere bezoekjes zijn noodzakelijk om een stralend en gezond gebit te houden of te krijgen.