Reinigen

•   Poets tenminste twee keer per dag twee minuten je gebit om tandplak en voedingsresten te verwijderen.  De laatste poetsbeurt is vlak voor het slapen gaan. 

•   Eet of drink een uur vóór het tanden poetsen geen zure voedingsmiddelen. Het glazuur op de tanden en kiezen wordt daar zachter van. Wanneer je meteen gaat poetsen, kan de glazuurlaag beschadigd worden.

   Breng een hoeveelheid fluoridetandpasta ter grootte van ongeveer een erwt aan op een droge borstel. Met een droge borstel ontstaat er minder schuim en hou je meer zicht op het poetsen. 

  Gebruik een zachte, liefst elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel heeft een kleinere kop waardoor je beter overal bij kunt komen en maakt meer poetsbewegingen waardoor je beter reinigt. Elektrisch poetsen is bovendien minder vermoeiend waardoor je langer kunt poetsen. 

  Een elektrische tandenborstel hou je stil op de plaats waar gereinigd moet worden. Je hoeft geen poetsbewegingen te maken. Dat een elektrische tandenborstel intensiever en beter schoonmaakt merk je aan de trillingen. Soms moet je daar even aan wennen maar als je volhoudt zul je zeker resultaat zien. Kijk hier hoe je het beste kunt poetsen met een elektrische tandenborstel.

De tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente kan je precies vertellen welke methode voor jou het meeste geschikt is en welke plaatsen in je mond extra aandacht en zorg nodig hebben. 

 

Tandpasta

Gebruik een aminfluoridetandpasta (bijvoorbeeld Meridol of Elmex). Aminfluoride zorgt voor sterker tandglazuur en maakt dit minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken. En is nog effectiever dan gewone fluoride. Lees hier wat wat fluoride doet en welke dosering wij adviseren.

 

Gebruik van ragers, tandenstokers, floss en/of tongschraper 

Je tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent zal je vertellen wat voor jouw gebit het meest geschikt is.  Lees hier meer over ragers, tandenstokers en flossdraad.

 

Elektrisch of de handtandenborstel?   

Allebei  is goed.  Elektrisch poetsen heeft echter wel een aantal belangrijke voordelen:

   Omdat de borstelkop van een elektrische tandenborstel kleiner is kom je makkelijker op de moeilijk bereikbare plaatsen in de mond.

•   Met de elektrische tandenborstel verwijder je meer tandplak op en tussen de tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees dan met een handtandenborstel.

•   Met een elektrische tandenborstel kun je meestal langer poetsen omdat dit gewoon minder vermoeiend is. Hierdoor word je gebit vanzelfsprekend schoner.

Er zijn verschillende merken elektrische tandenborstels. Aangezien met enige regelmaat nieuwe modellen op de markt komen kun je bij twijfel bij je tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent informeren welke merken op dat moment geadviseerd worden. 

Er zijn diverse tests geweest waaruit blijkt dat goede elektrische tandenborstels niet duur hoeven te zijn.

 

Poetsen met een handtandenborstel

Voor de meeste mensen is onderstaand advies gebruikelijk. Het kan zijn dat de preventie-assistent of mondhygiënist jou een ander advies geeft. Volg dàt dan op.

•   Zet de borstel onder een hoek van ongeveer 45 graden op de buitenkant van je gebit, op het tandvlees en de tanden en kiezen en maak heen en weer gaande bewegingen.  

   Hard poetsen is echt niet nodig en kan zelfs schade veroorzaken.

   Doe hetzelfde aan de binnenkant. Houd de tandenborstel verticaal waar dat kan en poets nu van boven naar beneden. Bij de binnenkant van het achterste deel van het tandvlees, helemaal achteraan bij de kiezen lukt dat natuurlijk niet maar dan houd je je tandenborstel dus wat meer horizontaal.

•  Poets nu nog een keer apart de tanden en kiezen en doe dat ook op de kauwvlakken van de kiezen.

Houd er rekening mee dat het ongeveer een half jaar kost vóór je de juiste techniek van poetsen onder de knie hebt. Pas dan zijn de resultaten van poetsen net zo goed als van een elektrische tandenborstel. 

 

Poetsresultaat controleren

Hoe weet je of je goed gepoetst hebt?

Zo op het oog is dat lastig te beoordelen. Tandplak zie je meestal niet zo goed. Er bestaan plakverklikkers (vaak in de vorm van een tabletje die fijngekauwd moet worden) die de nog aanwezige tandplak verkleuren. Plakverklikkers zijn te koop bij de meeste drogisten. Maar je kunt het ook voelen als je tanden en kiezen schoon zijn, ze voelen dan glad. Dus als je merkt dat dit niet zo is dan wordt het weer tijd om goed te poetsen….!

 

In het kort:

•   Gebruik liefst een fluoridetandpasta. 

   Fluoride zorgt voor sterker glazuur en daardoor wordt het gebit minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.

•   Breng fluoridetandpasta aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houd je meer zicht op het poetsen.

•   Houd bij het poetsen een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant, bovenop.

•   Reinig de ruimten tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, tandenstokers en/of floss. 

   Overleg met je tandarts of mondhygiënist welke aanpak voor jou het meest geschikt is.

•   Eet of drink één uur voordat je je tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur waardoor je direct na het eten of drinken van zuur de glazuurlaag kunt aantasten.