Van eigen gebit naar kunstgebit
Wanneer je voor het eerst een kunstgebit krijgt is dat een flinke verandering. Zeker voor het kauwen, afbijten en spreken.
We leggen hier uit hoe één en ander in zijn werk gaat.
Een kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn de kunsttanden belangrijk voor het uiterlijk, het gebit is immers een eerste blikvanger.
Het eerste gebit dat we voor iemand maken wordt ook wel immediaatprothese genoemd. Omdat het direct (” immediate”) na het trekken van de nog aanwezige tanden en kiezen in uw mond geplaatst wordt.
Het trekken van tanden en kiezen
Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer. De tandarts trekt eerst kiezen. Pas later de tanden. Die blijven dus voorlopig nog staan, zodat men niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen het trekken van de kiezen en de tanden zit doorgaans enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen. Tot het plaatsen van de immediaatprothese zal men het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Met eten is dat een beetje behelpen. Zolang de wonden nog niet zijn genezen, raden we aan zacht voedsel te eten. Daarna is het eten van wat men normaal gewend is weer mogelijk. Meestal zal het kauwvermogen minder zijn.
Een afdruk maken
Ongeveer 6-12 weken na het trekken van de kiezen beginnen we met het maken van de prothese. Voordat de tandarts de tanden trekt, maakt hij een afdruk van de kaak. Dat gebeurt met behulp van een afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Daarop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt. Met deze lepel wordt nóg een afdruk gemaakt om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen. Hierop wordt het kunstgebit gemaakt.
We zullen, voor we starten met het maken van de prothese eerst inventariseren of er wensen zijn met betrekking tot het nieuwe gebit. Is men tevreden over de kleur, de vorm en de stand van de eigen tanden? Of misschien juist niet? De tandarts zal advies geven over hoe het nieuwe gebit eruit gaat zien en houdt rekening met wat past bij het gezicht en kaak. Hij zal proberen zoveel mogelijk met wensen rekening te houden.
Hoeveel afspraken zijn er nodig vóór de gebitsprothese klaar is?
Tussen elke afspraak zit doorgaans een week. Het duurt uiteindelijk dus ongeveer 5 weken voor de nieuwe prothese klaar is.
1e afspraak: Het intakegesprek en de eerste afdrukken van de kaak
Tijdens de eerste afspraak wordt besproken wat de wensen zijn met betrekking tot bijvoorbeeld de vorm en de kleur van de tanden.
Vervolgens worden de eerste afdrukken van de kaak gemaakt. Hiermee maakt de prothesetechnicus de op maat gemaakte afdruklepels.
2e afspraak: De definitieve afdrukken wordt gemaakt
Met de definitieve afdruk bepaalt de prothesetechnicus hoe de pasvorm van de prothese uiteindelijk moet worden.
3e afspraak: Bepalen van de beethoogte
Tijdens deze afspraak bepaalt de prothesetechnicus hoeveel ruimte er is in de mond voor een nieuwe prothese en hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan. Nu wordt ook de stand van de tanden bepaald.
4e afspraak: Passen van de prothese
In deze fase is het soms mogelijk de prothese, die nog niet helemaal klaar is, alvast te passen. Dit is afhankelijk van de situatie in de mond. Staan er bijvoorbeeld alleen nog kiezen dan kan er soms gedeeltelijk gepast worden.
5e afspraak: De prothese is klaar!
Nog aanwezige tanden en kiezen worden nu getrokken. Meteen hierna wordt de prothese geplaatst. Er wordt nu gecontroleerd of alles goed functioneert en of de prothese goed in de mond past.
6e afspraak: 24 uur na het trekken van aanwezige tanden een kiezen
Eén dag na het plaatsen van de prothese wordt de mond nagekeken en de pasvorm van de prothese nogmaals gecontroleerd. Zo nodig kunnen er nog kleine aanpassingen aan de prothese plaatsvinden.
7e afspraak: Na ongeveer 3 maanden vindt er nog een nacontrole plaats
Er wordt gekeken of nog steeds alles goed gaat of dat er nog wat kleine correcties gedaan moeten worden. Vanaf nu komt men in ons oproepsysteem en controleren we één keer per jaar het gebit en minstens zo belangrijk: de gezondheid van de mond.
Plaatsen van de immediaatprothese
Het kunstgebit wordt direct na het trekken geplaatst . Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het eerste kunstgebit wordt onmiddellijk in de mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dat is misschien een vreemd idee, maar dit heeft een groot voordeel. Het kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.
Kijkend in de spiegel dan moet men waarschijnlijk erg wennen. De mond is nu een maal een belangrijke blikvanger en die is veranderd. We adviseren altijd een paar dagen de tijd te nemen om te wennen en dan pas te beoordelen hoe men er met de nieuwe tanden en kiezen uitziet.