Advies bij het gebruik van een duim/speen:

•   De meeste kinderen hebben een zuigbehoefte en  zuigen daarom graag op hun duim of op een speen. Dit kan op den duur de stand van de tanden veranderen. Er bestaan speciale spenen die dat minder doen, zogenaamde orthodontische of  dental spenen. 

•   Spoel een speen als deze vies is geworden liefst af onder de kraan.  Een aantal kinderartsen geeft aan dat overdracht van bacteriën tussen ouder en kind geen kwaad kan en het ontstaan van allergieën kan voorkomen. Ons lijkt het verstandiger  uitwisseling van speeksel met uw kindje te voorkomen als u ziek bent en/of zelf een slechte mondhygiëne hebt. 

   Probeer uitwisseling van speeksel tussen uw kind en anderen zoveel mogelijk te voorkomen 

   Kook de speen regelmatig uit.

•   Haal de speen of duim uit de mond tijdens het slapen. Duw de onderkaak voorzichtig naar boven zodat uw kindje zijn mondje sluit. 

Lukt dat niet meteen, probeer het later dan nog eens. 

   Gaat uw kind ’s avonds opeens duimen als u de speen uit de mond haalt, geef dan liever de speen tijdelijk weer terug.

   Laat het kind niet met een speen naar buiten gaan.

•   Gebruik de speen alleen voor het slapen gaan. 


Waarom stoppen met een speen of duimzuigen beter is

Het beste is het duim- of speen zuigen vóór het eerste jaar af te leren.  Maar in elk geval voor het kind vier à vijf jaar is en het blijvende gebit door begint te komen. Het zuigen op een speen of duim kan namelijk een aantal nadelige gevolgen hebben. Als uw kind nog duimt op het moment dat de blijvende tanden doorbreken,  verandert de stand van de kaken waardoor de tanden scheef gaan staan. Maar ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak verandert.
 Daarnaast ademt een kind dat duimt of op een speen zuigt veel door de mond. Hierdoor droogt de mond meer uit waardoor de kans op gaatjes in het gebit groter wordt.

Al vrij jong kan een kind leren uit een beker of met behulp van een rietje te drinken. Hierdoor wordt het zuigen op een speen in elk geval tijdens het drinken vervangen door iets anders. 

Tips voor stoppen met de speen/duimen

Tips voor stoppen met de speen

   Stop liefst voor de eerste verjaardag. De zuigbehoefte van baby’s neemt na zes tot acht maanden flink af. Door vóór de eerste verjaardag het gebruik van de speen af te bouwen, voorkom u  gewenning en gaat het stoppen makkelijker.

•   Zet uw kind niet teveel onder druk. Dat heeft vaak een averechts effect. Als uw kind gemotiveerd is, is de kans op slagen veel groter. Lukt het niet meteen? Probeer het gewoon later nog eens.

   Leg, als uw kind toch al wat ouder is, op een rustig moment uit dat de speen echt weg moet om gezonde tanden te houden. Wacht nog even met afbouwen als er een spannende periode aan gaat breken zoals een verjaardag of een verhuizing.

   Bedenk samen met uw kind een leuk afscheid voor de speen. Door dat samen te doen wordt het ook echt iets van uw kind.

   Zorg ervoor dat het duidelijk is dat uw kind niet altijd zijn speen mag, maar bijvoorbeeld alleen nog voor het slapen gaan. Ga zo steeds een stap verder, totdat de speen helemaal verdwenen is.

•   Zorg dat u volledig achter het besluit om te stoppen staat. En dat iedereen die met uw kind te maken heeft weet dat de speen niet meer gebruikt wordt.

   Zorg dat er echt geen spenen meer in huis zijn.

•   Benadruk hoe groot uw kind al is en dat het daarom echt het moment is om te stoppen.

   Bedenk samen met uw kind iets dat hij/zij voortaan bij zich in bed kan nemen, zoals een nieuwe pop of speciale knuffel. 

•   Benadruk positief gedrag, dan zal stoppen veel soepeler gaan. Houd vol, anders is alle energie en moeite voor niets geweest. Vaak zie je na een aantal dagen al resultaat.

   Complimentjes geven als uw kind de speen niet gebruikt, werkt altijd beter dan boos worden als het de speen nog wel gebruikt.

•   Gebruik als uw kind oud genoeg is om dat te begrijpen een afstreepkaart: maak op een vel papier een weekindeling en laat uw kind elke speenloze dag afstrepen. Zo ziet het elke dag het resultaat van weer een dag zonder speen. Spreek met uw kind af dat het na één of twee speenloze weken bijvoorbeeld een cadeautje krijgt of iets leuks met papa of mama gaat doen.


Tips voor stoppen met duimen 

   Stop liefst voor de eerste verjaardag. De zuigbehoefte van baby’s neemt na zes tot acht maanden flink af. Door vóór de eerste verjaardag het gebruik van het duimen af te bouwen, voorkomt u gewenning en gaat stoppen makkelijker.

   Zet uw kind niet teveel onder druk. Dat heeft vaak een averechts effect. Als uw kind gemotiveerd is, is de kans op slagen veel groter. Lukt het niet meteen? Probeer het gewoon later nog eens.

•   Leg, als uw kind toch al wat ouder is, op een rustig moment uit dat duimen niet goed is als je gezonde tanden wilt houden. Wacht nog even met afbouwen als er een spannende periode aan gaat breken zoals een verjaardag of een verhuizing.

   Zorg ervoor dat het duidelijk is dat uw kind niet altijd mag duimen, bijvoorbeeld alleen nog voor het slapen gaan. Help het overdag herinneren dat duimen alleen nog in bed gedaan wordt.

•   Benadruk hoe groot uw kind al is en dat het daarom nu echt het moment is om te stoppen met duimen.

   Bedenk samen met uw kind iets dat hij/zij voortaan bij zich in bed kan nemen, zoals een nieuwe pop of speciale knuffel. 

   Een reminder zoals een pleister op de duim kan helpen.

•   Voor ‘s nachts kan een handschoen of een vingerpopje over de duim helpen.

   Benadruk positief gedrag, dan zal stoppen veel soepeler gaan. Houd vol, anders is alle energie en moeite voor niets geweest. Vaak zie je na een aantal dagen al resultaat.

   Complimentjes geven als uw kind niet duimt, werkt altijd beter dan boos worden als het wel duimt.

   Gebruik een afstreepkaart: maak op een vel papier een weekindeling en laat uw kind elke duimloze dag afstrepen. Zo ziet het elke dag resultaat van weer een dag zonder speen. 

•   Spreek met uw kind af dat het na één of twee weken niet te hebben geduimd bijvoorbeeld een cadeautje krijgt of iets leuks met papa of mama gaat doen.


Er zijn op internet diverse tips te vinden over hoe het duimen of speenzuigen af te leren is. 

Bron: Ouders van nu.nl

 

Voor oudere kinderen: 

Er zijn een aantal boeken die kinderen kunnen helpen bij het stoppen met de speen. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com klik je op de titel:
 - Sem zonder speentje, Pauline Oud (2 tot 4 jaar)
 - De Lumies zoeken een speen, Sabine Wisman (2 tot 5 jaar)
 - Kleine Huppel kan al zonder ..., Aline de Pétigny (2 tot 4 jaar)
 - Ik wil mijn speen!, Jolanda Horsten (3 tot 6 jaar)
 - Het Stoppen met Foppen Boek (3 tot 6 jaar)
 - DooBuddies Krasposter "speen afleren"