Advies bij het gebruik van een duim/speen:
• De meeste kinderen hebben een zuigbehoefte en zuigen daarom graag op hun duim of op een speen. Dit kan op den duur de stand van de tanden veranderen. Er bestaan speciale spenen die dat minder doen, zogenaamde orthodontische of dental spenen.
• Spoel een speen als deze vies is geworden liefst af onder de kraan. Een aantal kinderartsen geeft aan dat overdracht van bacteriën tussen ouder en kind geen kwaad kan en het ontstaan van allergieën kan voorkomen. Ons lijkt het verstandiger uitwisseling van speeksel met uw kindje te voorkomen als u ziek bent en/of zelf een slechte mondhygiëne hebt.
• Probeer uitwisseling van speeksel tussen uw kind en anderen zoveel mogelijk te voorkomen
• Kook de speen regelmatig uit.
• Haal de speen of duim uit de mond tijdens het slapen. Duw de onderkaak voorzichtig naar boven zodat uw kindje zijn mondje sluit.
Lukt dat niet meteen, probeer het later dan nog eens.
• Gaat uw kind ’s avonds opeens duimen als u de speen uit de mond haalt, geef dan liever de speen tijdelijk weer terug.
• Laat het kind niet met een speen naar buiten gaan.
• Gebruik de speen alleen voor het slapen gaan.
Waarom stoppen met een speen of duimzuigen beter is
Het beste is het duim- of speen zuigen vóór het eerste jaar af te leren. Maar in elk geval voor het kind vier à vijf jaar is en het blijvende gebit door begint te komen. Het zuigen op een speen of duim kan namelijk een aantal nadelige gevolgen hebben. Als uw kind nog duimt op het moment dat de blijvende tanden doorbreken, verandert de stand van de kaken waardoor de tanden scheef gaan staan. Maar ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak verandert.
Daarnaast ademt een kind dat duimt of op een speen zuigt veel door de mond. Hierdoor droogt de mond meer uit waardoor de kans op gaatjes in het gebit groter wordt.
Al vrij jong kan een kind leren uit een beker of met behulp van een rietje te drinken. Hierdoor wordt het zuigen op een speen in elk geval tijdens het drinken vervangen door iets anders.