Wie krijgt parodontitis?
Parodontitis kan in principe bij iedereen ontstaan. De gezondheid van je mond is sterk afhankelijk van hoe goed je je gebit en tandvlees verzorgt.
Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak voorkomen. De invloed van bacteriën op het tandvlees kan sterk verschillen. Hierdoor is tandplak bij sommige mensen veel schadelijker dan normaal. Ook speelt de weerstand van je lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Er is, om je mond gezond te houden of weer gezond te krijgen dus altijd een eigen inspanning nodig: een goede verzorging. Daarnaast zijn wij er natuurlijk om je daarmee te helpen.
Parodontitis kan in zeldzame gevallen ontstaan door erfelijke factoren. In dat geval zul je altijd extra veel aandacht moeten besteden aan de gezondheid van je tandvlees.
Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich dan uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven.
Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen
Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes. Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als je de tanden poetst of wanneer je warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen uitvallen.