Wortelkanaalbehandeling

waarom is het belangrijk een wortelkanaalontsteking te laten behandelen?

Gezonde kies

 Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel van de tand of kies dat men ziet. De wortels zie je niet. Die zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Dit wortelkanaal bevat zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levende weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als de pulpa ontstoken is, of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Ontstoken kies

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan het tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op de tand kan ook een aanleiding zijn. Meestal zijn bacteriën de veroorzakers van de ontsteking. Voelen de tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. 

Soms geeft een ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. 


Wanneer de klachten plotseling ontstaan èn hevig zijn neem je direct contact op met onze praktijk. Je kunt hier een e-mail sturen of bellen door hier te klikken.

Tijdens onze praktijkuren zullen we je zo snel mogelijk van de pijnklachten afhelpen door een start te maken met de wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling moet (het woord start zegt het al) op een later tijdstip nog wel afgemaakt worden.

Wanneer we niet aanwezig zijn bel je met de Tandartsspoedpraktijk


Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Je merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. De tand of kies kan dan te hoog aanvoelen. 

De tandarts zal het ontstoken tandweefsel dus moeten verwijderen.

Hieronder vind je meer informatie over de behandeling

De wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling bestaat uit

  het eerste consult/vooronderzoek,

  de behandeling zelf en

  de juiste nazorg voor een snel en voorspoedig herstel.


De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tandarts maakt tijdens de behandeling meerdere röntgenfoto’s. Zo heeft hij of zij een goede controle over het verloop van de behandeling.

De tandarts maakt eerst de tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Het wortelkanaal wordt ook iets breder gemaakt. Daarna reinigt de tandarts het kanaal met kleine vijltjes en spoelt het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens wordt het kanaal tot aan de wortelpunt gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts tand of kies weer dicht met een vulling. Door de reiniging en het vullen van het kanaal wordt de oorzaak van de ontsteking weg genomen en kan de ontsteking genezen. 

Als de kies is verzwakt, kan een kunstmatige kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.


Hoe lang duurt de behandeling?

De duur  van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en van de diagnose. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er meestal meer. De behandelingstijd kan daarom variëren. Doorgaans duurt een behandeling best lang. 

Ons advies: neem een luisterboek of podcast mee of je lievelingsmuziek (en dan is heavy metal of hardrock meestal niet zo handig…Je moet wel lekker rustig kunnen blijven liggen ;-) ). Met wat afleiding vliegt de tijd voorbij!  

Je tandarts vertelt je graag wat de verwachte duur van de wortelkanaalbehandeling is. 

Vaak kan een wortelkanaalbehandeling in één keer worden afgemaakt. Soms kan het nodig zijn dat een wortelkanaalbehandeling wordt gespreid over twee afspraken.

Nadat de wortelkanaalbehandeling klaar is, zijn er nog controles nodig. De controles houden in dat er over een periode van vier jaar, vier foto’s worden gemaakt.


Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Met de huidige behandelingsmethoden en met verdoving is een wortelkanaalbehandeling vrijwel altijd pijnloos. Als je toch een lichte pijn voelt tijdens de behandeling, geef dat dan direct bij je tandarts aan. Hij/zij kan dan een extra verdoving geven. Opzien tegen een wortelkanaalbehandeling is dan ook echt niet nodig.

 

Is er een onaangenaam gevoel na de behandeling?

Na het reinigen van de wortelkanalen kun je nog enkele dagen een drukkend gevoel in de tand hebben. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en het begin van een genezingsproces. Als dit onaangenaam is, kun je het met een pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

 

Wat zijn de gevolgen als een wortelkanaalbehandeling niet word uitgevoerd of afgemaakt?

Als een geadviseerde wortelkanaalbehandeling niet word uitgevoerd of niet wordt afgemaakt groeit de ontsteking verder. Dit gaat vaak gepaard met hevige pijn. Ook is het resultaat van een wortelkanaalbehandeling die te laat wordt gedaan vaak slechter. In sommige gevallen moet een tand of kies worden getrokken.

 

Na de behandeling

Zoals bij alle behandeling waar een lokale verdoving is gegeven raden we aan een paar uur te wachten met eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt. 

Na de behandeling zullen de klachten snel verdwijnen. Soms ervaart men nog wat klachten. Dat is normaal en hoort bij de genezing. Bij twijfel neem je natuurlijk contact op met de praktijk.

 

De herbehandeling

Het kan voorkomen dat een wortelpuntontsteking niet helemaal geneest of opnieuw voor klachten zorgt. Dat kan allerlei oorzaken hebben. In dit geval moet de behandeling nogmaals plaatsvinden en kan wat langer duren dan de eerdere behandeling omdat bijvoorbeeld eerst het oude vulmateriaal verwijderd moet worden. 

De slagingskansen van een herbehandeling zijn iets lager dan bij een eerste behandeling. In sommige gevallen kan het dan beter zijn een implantaat te overwegen. Je tandarts zal je daarin zeker kunnen adviseren.

 

De apexresectie

In sommige gevallen is het niet mogelijk het wortelkanaal goed tot in de wortelpunt schoon te maken. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn, zoals een erg kromme wortelpunt of een sterk vertakt wortelkanaal met heel kleine kanaaltjes. Het wortelkanaal kan dan niet goed worden schoongemaakt waardoor de ontsteking zich kan uitbreiden naar het kaakbot. Dit kan soms nog lange tijd na een wortelkanaalbehandeling ontstaan. 

Voor een apexresectie word je naar de kaakchirurg verwezen.

 

Nazorg?

Het resultaat van de wortelkanaalbehandeling wordt tot 4 jaar na de behandeling röntgenologisch gecontroleerd volgens een vast schema en tijdens de periodieke controles: na een half jaar, na 1 jaar, na 2 jaar en na 4 jaar.

Een jaar na de wortelkanaalbehandeling is het vaak toch nog nodig een kroon op de door de behandeling verzwakte tand of kies te maken. Daarmee wordt voorkomen dat er ongewenste breuken ontstaan waardoor de tand of kies verloren gaat.


Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen?

Mocht één en ander na het lezen van deze informatie toch nog niet helemaal duidelijk zijn, neem dan contact op met onze praktijk. Heb je een dringende vraag dan kun je op werkdagen bellen door op onderstaande link klikken. 

Hier kun je een mailtje sturen als je  vraag minder dringend is.