Het gebit van kinderen van 2-4 jaar

Je kind krijgt inmiddels een mond vol tanden dus wordt tandenpoetsen steeds belangrijker. Omdat je kind inmiddels wat ouder wordt zal het ook beter gaan begrijpen dat tandenpoetsen er bij hoort. Daarvoor is als het goed is de basis al gelegd, door het opvolgen van eerdere adviezen.

Levert tandenpoetsen wèl problemen op? Meld dat dan bij je tandarts. Wacht niet tot de eerstvolgende controle maar vraag al eerder om adviezen.

Als het goed is poets je de tanden en kiezen van je kind nu twee keer per dag: na het ontbijt en vlak voor het slapen gaan. Vlak voor het slapen is het belangrijkste poetsmoment.   Het gebit kan tijdens de slaap namelijk herstellen van de zuren die suikers veroorzaken. Dan moet de mond natuurlijk wel goed schoon zijn.  

kindergebit onderhouden

Het melkgebit, tanden en kiezen krijgen

De leeftijd waarop kinderen hun tanden krijgen verschilt per kind. Meestal breekt de eerste melktand door tussen de 6 en 9 maanden. De eerste 2 melktanden komen in de onderkaak in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de 2 middelste melktanden in de bovenkaak. De laatste melkkies verschijnt meestal tussen de 24 en 30 maanden.

Een volledig melkgebit bestaat uit 8 melktanden en 4 hoektanden en 8 kiezen. Zowel de tanden van het melkgebit als die van het blijvend gebit breken meestal volgens een bepaalde volgorde door. Deze volgorde kan per kind verschillen. 

Zuigflescariës

Veel kinderen krijgen, ook als ze al wat ouder zijn, vlak voor het slapen gaan nog een zuigflesje met sap, limonade of melk. 

In die drankjes zitten suikers (in melk zitten melksuikers) , waardoor het gebit wordt blootgesteld aan zuuraanvallen en bacteriën. Kinderen kunnen hierdoor al op zeer jonge leeftijd gaatjes krijgen in hun melkgebit. 

Geef je kind daarom sowieso na het tanden poetsen en vóór het slapen gaan liever alleen wat water. En geef het ook in de nacht nooit een flesje melk of limonade. Dat kan in korte tijd ernstige gebitsproblemen veroorzaken. Eventueel een flesje water (eventueel warm) mag . Ook als tussendoortje.

Als het goed is kan je kind nu al een poosje uit een beker  drinken in plaats van uit een zuigflesje. Dat is niet alleen beter voor de stand van de tanden en kiezen. Ook het continue in aanraking komen met de suikers uit zoete drankjes door te drinken uit een zuigflesje is slecht voor het gebit. 

Klik hier voor meer informatie op de website van allesoverhetgebit.nl

De invloed van eten en drinken op het melkgebit van je kind

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Die kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Vooral producten die niet (goed) oplossen in speeksel kunnen problemen geven.  Bacteriën zetten de suikers in eten en drinken, in de mond om in zuren. Die zuren tasten het gebit aan. 

Gelukkig heeft speeksel een beschermende werking

Het speeksel neutraliseert de zuurinwerking op het gebit. Maar dat duurt even. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten van je kind tot maximaal 5 à 6 per dag. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 3x per dag een tussendoortje. Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer het niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe. Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Vruchtensappen bevatten ook suikers.

Light frisdranken zijn, evenals de suikerhoudende varianten, ook zuur en kunnen dus ook schade veroorzaken aan het gebit. Die schade noemen we tanderosie.     

Tips voor tandenpoetsen

•   Gebruik ook nu nog peutertandpasta en een hoeveelheid van ongeveer een halve centimeter. Peutertandpasta bevat een aangepaste hoeveelheid fluoride: 500-750 ppm.  Oefen nu ook met je kind het uitspugen van de tandpasta. Om praktische redenen (voorkomt dat uw badkamer een puinhoop wordt….) kun je (in bad of onder de douche!) eerst oefenen met het uitspugen van een mond gevuld met water. Overigens wordt de mond na het tandenpoetsen niet meer nagespoeld met water. Dat geldt ook voor oudere kinderen èn volwassenen. De ingrediënten van tandpasta beschermen het gebit, de hoeveelheid fluoride in de tandpasta is niet schadelijk voor de gezondheid en daarom wordt er niet meer nagespoeld. 

  Hier kun je meer lezen over fluoride

•   Het tandenpoetsen is nu een vast dagelijks ritueel. Leer je kind zelf tanden te poetsen.  Je poetst nog steeds eerst zelf. Je kind mag daarna eventueel zelf nog poetsen.  

   Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is beter omdat deze in dezelfde tijd meer poetsbewegingen maakt. Wanneer je kind een elektrische tandenborstel accepteert in de mond ga je daar dus voortaan mee poetsen. 

De techniek van poetsen met een elektrische borstel is wel wat anders:  Neem een merkborstel met een ronde borstelkop. Zet deze 5 seconden op de tand of kies, tegen de tandvleesrand en laat de borstel het werk doen. Vervang de borstel elke 3 maanden of eerder wanneer de haren verbogen zijn.  

•   Laat je kind  ’s avonds na het tandenpoetsen alleen nog wat water drinken en niet meer uit een zuigflesje.

   Laat jonge kinderen nooit alleen met de tandenborstel en er zeker niet mee rondlopen.

•   Tandenpoetsen moet leuk zijn! Je kind heeft nu dus al een eigen tandenborstel en eigen tandpasta. Er zijn heel veel producten op de markt die tandenpoetsen leuk maken.  Maar je kunt tijdens het poetsen ook een liedje zingen en het poetsen is pas klaar als het liedje uit is. (Of zing het liedje een paar keer als het te kort is! 😊) Een zandlopertje of een timer op de telefoon kan ook duidelijkheid geven over de duur van het poetsen. 

•   En natuurlijk zijn er boekjes en apps op de markt die over tandenpoetsen gaan. 

Behandeling kinderen tandarts

Ga regelmatig met je kind naar de tandarts

Al vanaf het eerste tandje laat je je kind kennismaken met je tandarts, bijvoorbeeld als je zelf langsgaat voor de reguliere controle. Zo raakt je kind vast vertrouwd met de tandarts en de praktijk; een behandeling is op die leeftijd meestal nog niet nodig. De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voor jonge kinderen vooral advies en voorlichting. Bereid je kind op dit bezoek voor. Vertel dat de tandarts in jouw mond zal kijken, en misschien ook in die van je kind. Prikkel de nieuwsgierigheid, maar begin bij jonge kinderen niet over behandelingen.

Vanaf een jaar of 2 wordt er ook echt tijd voor uitgetrokken om je kind te laten wennen en om te kijken of alles goed gaat. Hoe eerder een kind ziet dat een bezoekje aan de tandarts erbij hoort hoe vertrouwder het wordt. 

En als er een echte behandeling gaat plaatsvinden is het minstens zo belangrijk dat je weet wat je beter niet kunt zeggen. Hier staat hoe je dat het beste kunt doen. 

Vind je het lastig het gebit van je kind goed te verzorgen of wil je gewoon wat tips? Maak dan tussendoor een afspraak bij je tandarts. 

Speen of duim

Sommige kinderen vinden het nog steeds prettig om op hun duim of op een speen te zuigen. Dit kan invloed hebben op de stand van de tanden, daarom heeft een orthodontische of dental speen de voorkeur.

Bouw het zuigen op een speen langzamerhand af, in ieder geval overdag. Je kunt je kind overdag afleiden met een speeltje of spelletje. Maak afspraken met je kind over de momenten waarop het wèl op de speen mag zuigen.

Duimen of zuigen op een speen is slecht voor de ontwikkeling van de mondspieren, slikgewoonten en de spraak. Laat je kind sowieso niet praten met een speen of duim in de mond.

Hier vind je tips over hoe je duimzuigen of het gebruik van een speen kunt afbouwen.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten:   de basisverzekering vergoedt tandheelkundige controles en behandelingen tot hun 18e jaar (met uitzondering van orthodontie en kronen en bruggen). 

Tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar zijn niet van invloed op het eigen risico van de basisverzekering van uw kind.

Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts. Zo staat er niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.