Het belang van gezond tandvlees

Een gezond lichaam betekent ook gezond tandvlees

Gezond tandvlees is niet alleen belangrijk voor het gebit

Een tandvleesontsteking geeft continu kleine hoeveelheden giftige stoffen af. Daarom wordt de laatste tijd ook steeds duidelijker dat een tandvleesontsteking slecht is voor het hele lichaam. Recente onderzoeken laten zien dat tandvleesontstekingen mede bijdragen aan hartkwalen, te vroege bevallingen, diabetes en dementie.

Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat je tandvlees gezond blijft, door je gebit tweemaal per dag zorgvuldig te reinigen.  Hoe doe je dat zo goed mogelijk? Vraag de tandarts of mondhygiënist om een persoonlijk advies hoe je voedselresten en tandplak het beste weg kunt halen met behulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers en/of floss. Hier lees je meer over hoe deze te gebruiken:  elektrische tandenborstel, ragers,  tandenstokers en  flossdraad.

Regelmatig tandartsbezoek is dus belangrijk voor de controle van de gezondheid van het tandvlees. En als dat nodig is combineren we die controle met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer het  tandvlees er rood, slap en gezwollen uit ziet èn bloedt bij het poetsen of eten is er sprake van ontstoken tandvlees. Dit heet gingivitis. Het vervelende van gingivitis is dat je het zelf niet altijd kunt opmerken en dat het bijna nooit klachten geeft. Omdat je geen pijn ervaart, ben je je niet of onvoldoende bewust van dit probleem. 

Bij een langdurige ontsteking kan deze zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dit wordt parodontitis genoemd. Klik hier voor meer informatie.

Zonder behandeling van parodontitis  worden de problemen onherstelbaar groter. Er gaat steeds meer kaakbot verloren (wat zich nooit meer herstelt), waardoor tanden en kiezen los gaan staan en zelfs kunnen uitvallen. 

De tandarts of mondhygiënist kan adviseren bij onderstaande klachten:

•   Tijdens het tandenpoetsen is het tandvlees gevoelig of pijnlijk;

   Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels;

•   Je merkt een vieze smaak of slechte adem op;

•   De tanden en kiezen zijn gevoelig  tijdens het eten van koude en warme voedingsmiddelen.

Een cijfer voor het tandvlees

Tijdens de controle van de mond beoordeelt de tandarts of mondhygiënist niet alleen  tanden en kiezen maar ook de gezondheid van het tandvlees en hoe diep de ruimten tussen  tanden en tandvlees zijn. Zes gebieden in het gebit krijgen een cijfer: een 1, 2 of 3.  Hiervoor is een gestandaardiseerde methode ontwikkeld die we volgens de PPS bij uw patiëntgegevens zetten.  Klik op PPS voor uitleg. (PPS is een afkorting voor  Periodieke Parodontale Screening.)

Door middel van een meetstaafje, een zogenaamde pocketsonde meet de tandarts of mondhygiënist de ruimte tussen tand of kies en het tandvlees; de pockets. Afhankelijk van de grootte van deze ruimte krijg je een score voor de zes afzonderlijke delen van de mond die beoordeeld worden: 

*De kiezen rechtsboven    * De boventanden    * De kiezen linksboven

* De kiezen linksonder      * De ondertanden    * De kiezen rechtsonder

De score kan variëren tussen 1 en 3 waarbij 1 het beste is. Binnen elk deel van de mond telt het hoogste (dus minst goede) getal.

Afhankelijk van de score val je dus in een bepaalde behandelcategorie: 1, 2 of 3. 

De behandelcategorie die bij jouw score hoort correspondeert met het zogenaamde paroprotocol zoals dat is  opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVP). 

In welk protocol je valt is afhankelijk van de ernst van het tandvleesprobleem. De uitslag van de PPS wordt met je besproken en in je dossier genoteerd.