Mondhygiëne

Waarom is mondhygiëne zo belangrijk?

mondhygiënist Hilversum

Wat is een mondhygiënist?

Binnen Tandheelkunde Zonnestraal nemen onze mondhygiënisten een belangrijke plaats in. Zonder hen is tandheelkundige zorg niet compleet. 

Onze mondhygiënisten hebben allen de 4-jarige HBO-opleiding afgerond en inmiddels een jarenlange ervaring. Het merendeel van hen heeft bovendien geruime tijd in gespecialiseerde parodontologiepraktijken gewerkt. Voor ons één van de redenen om graag met hen te willen samenwerken. Daar word jij tenslotte ook weer beter van.

voordelen mondhygiënist

Waarom mondhygiëne?

Over mondhygiëne kunnen we eigenlijk heel kort zijn….. Een schone mond is de basis voor een gezonde mond. De grote boosdoener bij problemen in de mond is meestal tandplak.

Tandplak ontstaat door het achterblijven van etensresten op tanden en kiezen en bestaat voor een groot deel uit bacteriën. Op den duur verkalkt tandplak en veroorzaakt dan nog ontstekingen.

Wanneer je mond goed schoon gehouden wordt is de kans op het ontstaan van schadelijke randtandplak (plak langs de overgang van tanden/kiezen en tandvlees) minimaal.

Mondhygiënisten en preventie-assistenten kunnen je daar mee helpen. Zelf goed en regelmatig poetsen na een goede poetsinstructie is dan wel essentieel. 

Wanneer je tandarts tijdens de reguliere controle constateert dat de gezondheid van het tandvlees niet optimaal is zul je verwezen worden naar de specialisten op dat gebied: de mondhygiënist of preventie-assistent. Zij zal helpen dit weer in orde te krijgen. 

We hebben het belang van een gezonde mond en hoe we dat samen kunnen bereiken hier nog eens voor je uitgelegd.

Onderhouden van een wit gebit

Wat kun je zelf doen voor een goede mondhygiëne 

Voor een gezonde mond ga je regelmatig voor controle naar de tandarts. Hoe vaak dat moet is per persoon verschillend en de tandarts zal je hierin adviseren.

Je moet natuurlijk zelf ook zorgen voor een goede mondhygiëne. Met alleen een controle laten doen ben je er niet…. Tussen de controles door doe jij het werk: je mond goed verzorgen.


Wanneer je eet of drinkt is het niet te vermijden dat er daarvan resten achterblijven in de mond. Na enige tijd (wanneer en hoeveel is per mens verschillend) zal er bij deze etensresten ook weer tandplak gevormd gaan worden. Dit kan op den duur tandsteen en cariës veroorzaken. Je begrijpt dat het belangrijk is de voedselresten telkens weer te verwijderen, liefst zo snel mogelijk na het eten of na het drinken van frisdranken. Na het drinken van een zure vloeistof kun je beter een uur wachten met poetsen omdat het zuur het tandglazuur tijdelijk zachter maakt.

Maar in elk geval twee keer per dag en minimaal 2 minuten per keer. De poetsbeurt vlak voor het slapen is daarbij eigenlijk het belangrijkst. 


Hoe je je mond het beste schoonmaakt hangt van een aantal zaken af: heb je al veel vullingen en sluiten die mooi aan op de tanden en/of kiezen, heb je kronen in de mond, zijn de ruimtes tussen tanden en kiezen makkelijk schoon te maken of kom je er nauwelijks tussen? En zo zijn er nog meer factoren waar op gelet moet worden. En natuurlijk is elk gebit uniek en heeft daardoor soms net een andere manier nodig om gereinigd te worden. Door een zorgvuldige beoordeling van hoe je dit het beste kunt reinigen zal een preventie-assistente of mondhygiënist je goed kunnen adviseren. 

Gebit schoon houden

Hoe hou je de mond schoon en dus gezond? 

    •    Hier vind je  informatie over tandenpoetsen, tandpasta en reinigen tussen de tanden en kiezen met behulp van ragers, tandenstokers en flossdraad. Lees hier meer over onze adviezen met betrekking tot fluoride. 

    •    Eet of drink een uur vóór het tanden poetsen geen zure voedingsmiddelen. Het glazuur op de tanden en kiezen wordt zachter door het zuur. Wanneer je meteen gaat poetsen, kan de glazuurlaag beschadigd worden.

Meer informatie over zure dranken en voedingsmiddelen.

    •    Hoe weet je of je goed gepoetst hebt? Zo op het oog is dat lastig te beoordelen. Tandplak zie je meestal niet zo goed. Er bestaan plakverklikkers (vaak in de vorm van een tabletje die fijngekauwd moet worden) die de nog aanwezige tandplak verkleuren. Plakverklikkers zijn te koop bij de meeste drogisten. Maar je kunt het ook voelen als je tanden en kiezen schoon zijn, ze voelen dan glad. Dus als je merkt dat dit niet zo is dan wordt het weer tijd om goed te poetsen….!

Roken

Wil je meer informatie over wat roken met de gezondheid van de mond doet? Klik dan hier