Wat doen zuren in voedingsmiddelen en dranken met uw gebit?
Zonder dat je het weet bevat veel voeding en dranken zuren. Soms worden die toegevoegd door de fabrikanten en dan wordt er ter compensatie ook nog eens heel veel suiker toegevoegd. Een goed voorbeeld daarvan is cola. Maar ook sinaasappels bevatten veel natuurlijke zuren en suikers.
Het gebit herstelt zich meestal na verloop van tijd. Daarvoor zorgt het speeksel doordat het een neutraliserende werking heeft op het zuur. Daar is echter wel wat tijd voor nodig. Te vaak eten op een dag belemmert de herstellende functie van het speeksel dus en uw gebit heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen. Daardoor kan het glazuur op den duur verdwijnen. En eenmaal verdwenen glazuur komt helaas niet meer terug.
Hieronder leest u wat u kunt doen om dat te voorkomen.
Het is belangrijk om niet meer dan zes eet- en/of drinkmomenten per dag te hebben
- Wanneer er niet meer dan zes eet-/drinkmomenten op een dag zijn, dan kan het gebit tussendoor herstellen van de zuuraanvallen
- Van de zes eetmomenten zijn er drie maaltijden: ontbijt, lunch en avondeten. Tijdens het eten helpt water of ongezoete thee het zuur wegspoelen
- Naast de drie maaltijden zijn er nog drie keer per dag een tussendoortje mogelijk, en dan geldt alles wat u dan eet of drinkt als één eet-/drinkmoment
- Zorg dat er minstens twee uur tussen de eet- en drinkmomenten zit.
Water en thee of koffie zonder suiker mag wel tussendoor gedronken worden.