Electrisch poetsen
Anneke de Hoog
11/30/2020
6 min
0

Electrisch poetsen

11/30/2020
6 min
0

Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne.

Met een goede mondhygiëne houdt men tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig. Vooral met een gewone tandenborstel lukt het vaak niet goed genoeg. Er blijft gemakkelijk tandplak op en tussen de tanden en kiezen achter. Daardoor kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Met een elektrische tandenborstel is tandplak op een makkelijke manier te verwijderen. 

De elektrische tandenborstel maakt altijd de juiste poetsbeweging. Daardoor is het eenvoudiger het poetsen te concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond. Poetsen met een elektrische tandenborstel betekent niet dat de gebitsverzorging verder ‘automatisch’ gaat. Ook nu is het belangrijk dat de borstel goed wordt gehanteerd en dat men zorgvuldig te werk gaat. Poetsen met een elektrische tandenborstel maakt het reinigen tùssen de tanden en kiezen niet overbodig!

  Welke typen elektrische tandenborstels zijn er?

Er bestaan globaal twee typen elektrische tandenborstels waarbij de techniek van de borstels verschilt. Er kan gebruik worden gemaakt van de oscillerende-roterende (ronddraaiend heen-en-weer gaand) en de sonische (zijwaarts heen-en-weer gaand) techniek. De roterende borstels hebben een kleine ronde borstelkop. Daarmee is het makkelijker om ook op moeilijk bereikbare plaatsen tandplak te verwijderen. Deze borstelkoppen zijn het populairst en het meest effectief. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze borstels beter tandplak verwijderen dan normale handtandenborstels. Ze zorgen daarmee dus voor een betere mondhygiëne. Aan de nieuwste roterende borstels is een pulserende techniek toegevoegd. Hierbij beweegt de borstelkop in een hoge snelheid naar de tand toe. Zo komen de borstelharen beter tussen de tanden en kiezen

Welke elektrische borstel moet ik kiezen?

Er zijn heel veel verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop. Dat maakt het kiezen vaak niet makkelijker. Kies eerst voor een borstelkop. Gaat de voorkeur uit naar poetsen met een kleine ronde borstelkop of naar de vertrouwde langwerpige vorm? Eigenlijk maak je daarmee de keuze voor het roterende of sonische systeem.

Welke ook gekozen wordt, kies in ieder geval voor een accugeladen elektrische tandenborstel. Deze functioneren beter dan de varianten op batterijen. De exemplaren op batterijen zijn minder effectief omdat ze een beperkt aantal poetsbewegingen maken en de kracht van de batterij is gering. Tandenborstels op batterijen zijn wel een handig alternatief voor op vakantie.

Vrijwel alle accugeladen elektrische tandenborstels hebben een timer. Dat is handig, want deze geven na twee minuten poetsen een signaal dat er lang genoeg gepoetst is.

Sommige borstels verdelen de tijd ook nog in vier keer dertig seconden. Deze geven na dertig sekonden een signaal, zodat u weet dat u van poetsvak kunt wisselen.

Kies een borstel die prettig is in het gebruik. Welke dat is, verschilt per persoon. U zult er in ieder geval beter mee poetsen en er is een kleinere kans dat u schade veroorzaakt aan tanden of tandvlees. De beste tandenborstel is die borstel die u graag gebruikt!

Kijk ook op: www.oralb.nl

Waarmee moet ik poetsen?

Gebruik een borstel met zachte haren. Vervang deze zodra de haren uit elkaar gaan staan en buiten de borstelkop uitsteken. Een nieuwe opzetborstel verwijdert meer tandplak dan een borstel die aan vervanging toe is. Poets de tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta. Of u nu elektrisch poetst of met een handtandenborstel: reinig, na instructie van de tandarts of mondhygiënist ook de ruimten tussen tanden en kiezen met ragers, flossdraad of tandenstokers. Kies de hulpmiddelen in overleg met de tandarts of mondhygiënist.

Hoe moet ik met een elektrische tandenborstel poetsen?

Hieronder volgt een poetsinstructie voor het roterende systeem. (De poetstechniek voor de sonische variant wijkt hiervan af. Kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing van de sonische elektrische tandenborstel.)

Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand. Oefen weinig druk uit. Zodra de borstel contact maakt met het tandoppervlak reinigt de borstel al. Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies, zodat de borstel ook tussen de tanden en kiezen komt. De borstel maakt zelf de poetsbeweging. Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van de tanden en kiezen.

Gaat u voor het eerst elektrisch poetsen? Vraag uw tandarts of mondhygiënist om een poetsinstructie.

Instructie elektrisch poetsen.

 • Houd een vaste poetsvolgorde aan.
 • Begin steeds aan de binnenkant in de onderkaak en poets die helemaal.
 • Poets eerst de achterkant van de laatste kies zorgvuldig.
 • Schuif de borstel steeds één tand of kies op.
 • Let erop dat u de borstelkop diep tussen uw kiezen en uw tong in plaatst. Anders raken de borstelharen uw kiezen niet goed en wordt het randje van het tandvlees niet schoon.
 • Poets dan de hele buitenkant van de onderkaak.
 • Doe dat ook weer tand voor tand.
 • Poets vervolgens de bovenkant van de kiezen (de kauwvlakken).
 • Poets ook hier weer kies voor kies.
 • Poets daarna op dezelfde manier de binnenkant van de bovenkaak, gevolgd door de buitenkant en ten slotte weer de bovenkant.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?

Ja, uit onderzoek is gebleken dat roterende elektrische tandenborstels beter tandplak verwijderen dan normale handtandenborstels. Ze zorgen daarmee dus voor een betere mondhygiëne.

Reinigt de elektrische tandenborstel ook tussen mijn tanden en kiezen?

Ook als u de roterende elektrische borstel goed gebruikt, komt deze maar gedeeltelijk tussen de tanden en kiezen. Elektrisch poetsen maakt het reinigen van die tussenruimten niet overbodig! Reinig daarom op advies van uw behandelaar ook de ruimten tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flossdraad of tandenstokers. 

Welke tandpasta moet ik gebruiken als ik elektrisch poets?

Poets ook met een elektrische tandenborstel uw tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta.

Kan een elektrische tandenborstel het tandvlees of het tandglazuur beschadigen?

Bij juist gebruik kan de elektrische tandenborstel het tandvlees of tandglazuur niet beschadigen. Als er een verkeerde poetsmethode gehanteerd wordt, er te krachtig gepoetst wordt of de tandpasta sterk schurend is, kunnen tandvlees en tandglazuur beschadigd raken. Maar dit geldt ook bij het gebruik van een gewone tandenborstel. Dat kan zelfs als u een borstel gebruikt met zachte haren.

Neem uw borstel daarom mee naar de tandartspraktijk en vraag uw tandarts of mondhygiënist om een poetsinstructie.

Kan ik uitsluitend elektrisch poetsen?

Ja, u kunt uw tanden uitsluitend elektrisch poetsen. Wilt u daarnaast toch graag handmatig blijven poetsen? Poets dan bijvoorbeeld eenmaal elektrisch en eenmaal per dag met een gewone tandenborstel.

Is een elektrische tandenborstel ook geschikt voor kinderen?

Ja, zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is juist leuk voor kinderen. Het kan bijdragen aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen. Zeker voor de ouders is de elektrische tandenborstel een handig hulpmiddel. Met de elektrische tandenborstel kunnen ouders makkelijk en goed napoetsen. Begeleid uw kind bij het tandenpoetsen totdat het tien jaar oud is. Dit geldt zowel voor elektrische als gewone tandenborstels. Kijk L52 hier tips voor elektrisch poetsen bij kinderen.

Voor wie is elektrisch poetsen geschikt?

Elektrisch poetsen is geschikt voor iedereen. Veel mensen hebben moeite om hun gebit goed te poetsen en slaan het reinigen tussen de tanden en kiezen vaak over. Dan kan een roterende elektrische borstel effectief zijn. De elektrische borstel kan een zeer praktisch hulpmiddel zijn voor mensen met bijvoorbeeld reuma, kokhalsneigingen of stoornissen in de fijne motoriek. Moet u het gebit van bijvoorbeeld uw kind, bewoner of patiënt poetsen? Ook dan kan de elektrische borstel uitkomst bieden.

Kent elektrisch poetsen ook nadelen?

 • Het trillen van de borstel wordt soms als onprettig ervaren, maar vaak went dat na een tijdje vanzelf.
 • Ook is de elektrische tandenborstel duurder dan een gewone borstel. Dat geldt zowel voor de aanschaf van de tandenborstel als voor de vervanging van de borstelkopjes. In het handvat van een elektrische tandenborstel zit een ingewikkeld stukje techniek.
 • En als de borstel op de vloer valt, kan die stuk gaan.

De voordelen van roterend elektrisch poetsen

 • De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Daardoor kunt u zich volledig concentreren op het goed plaatsen van de borstelkop. 
 • De borstelkop is klein. Daardoor komt u makkelijker op de moeilijk bereikbare plaatsen in uw mond.
 • Als u de elektrische borstel op de juiste manier gebruikt, verwijdert u meer tandplak op en tussen uw tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees dan met een gewone handtandenborstel. 
 • Elektrisch poetsen gaat gemakkelijk en is minder vermoeiend. Hierdoor neemt u waarschijnlijk meer tijd om te poetsen. Timers helpen daarbij. Ze geven na twee minuten een signaal. 
 • Met een elektrische tandenborstel poetst u meestal langer, waardoor uw gebit ook schoner wordt.

Meer weten?

Download dan de gratis app GezondeMond. De app is beschikbaar voor Android en tablets en verkrijgbaar via Google Play. De app voor iPhone en iPad is te vinden in de App Store van iTunes

   

De tekst en afbeeldingen zijn (deels) overgenomen van het Ivoren Kruis.

Reacties
Categorieën