Automatische concepten
Anneke de Hoog
11/30/2020
1 min
0

Ragers, tandenstokers en floss

11/30/2020
1 min
0

Ragers, tandenstokers en floss

Door het poetsen van tanden en kiezen verwijdert u tandplak en bacteriën. De kans op gaatjes en tandvleesproblemen wordt daardoor kleiner. Een tandenborstel komt echter niet tussen de tanden en kiezen waardoor tandplak zich op die plaatsen ophoopt. Er zijn diverse hulpmiddelen om de tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen. De meest gebruikte zijn floss, tandenstokers en ragers. Het is even oefenen om dit goed te doen en in het begin kan tandvlees dan zelfs makkelijk gaan bloeden. Dat komt vaak omdat er dan nog een ontsteking is. Wanneer u gewoon doorgaat met reinigen van de ruimtes tussen tanden en kiezen zult u merken dat de ontsteking en dus ook het bloeden langzamerhand minder wordt. Bloedt uw tandvlees niet meer bij het gebruik van flossdraad, ragers en tandenstokers dan is het weer gezond. Dit geldt overigens alleen voor niet-rokers. Wanneer u rookt is het anders. De tandarts zal u daar uitleg over geven.

Ragers zijn kleine, langwerpige en ronde borsteltjes. De grootte van de ruimte tussen uw tanden en kiezen verschilt overal in uw mond. Om die reden gebruikt men meestal ragers in verschillende dikten. U gebruikt de juiste rager als het ragen een beetje moeite kost en, bij gebruik van een rager met een metalen kern, als het metaal van de rager niet langs uw tanden schuurt. (L10) Hier vindt u meer informatie over hoe ragers gebruikt worden.

Een goede tandenstoker is gemaakt van hout, heeft een driehoekige vorm met één platte kant en loopt uit in een punt. Tandenstokers kunnen net als ragers verschillen in dikte. En  net als bij ragers gebruikt u dikkere tandenstokers wanneer de tussenruimtes groter zijn.

(L11) Hier vindt u meer informatie over hoe tandenstokers gebruikt worden.

Flossdraad is te dun om gaatjes en tandvleesproblemen tussen de tanden en kiezen te voorkomen. Floss kan wel worden gebruikt om voedselresten te verwijderen waar de tanden en kiezen elkaar raken. Daar komt een tandenstoker of rager namelijk niet tussen.

Soms wordt flossen geadviseerd wanneer u één of meerder implantaten heeft.

(L2) Hier vindt u meer informatie over hoe u flossdraad gebruikt.

Vraagt u uw mondhygiënist hoe en welke tandenstokers en ragers u moet gebruiken  en wanneer u het beste floss gebruikt.  Dit kan namelijk voor iedereen weer anders zijn.

Reacties
Categorieën