Kindertandarts 

kinder tandarts

Wanneer neem je je kind voor de eerst keer  mee naar de tandarts?

Voor kinderen is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de tandarts te bezoeken. De eerste keer zal een kind spelenderwijs vertrouwd gemaakt worden met de tandarts, de tandartsstoel en alles wat gebruikt worden tijdens gebitscontroles. Op deze manier kunnen uitgebreide gebitscontroles en behandelingen, als het écht nodig is, zonder problemen uitgevoerd worden.

 

Kinderen krijgen van ons vanaf 2 jaar een oproep voor een periodieke controle. Geef zelf het goede voorbeeld en kom ook minimaal 2x per jaar langs voor een gebitscontrole. Wanneer kinderen zien dat papa, mama of broers en zussen met regelmaat in die gekke stoel gaan liggen, worden ze vanzelf nieuwsgierig en willen dat vaak zelf ook graag uitproberen. Op deze manier leren kinderen dat een tandartsbezoek er gewoon bij hoort
Kindertandarts Hilversum

Hoe ervaren kinderen een bezoekje aan de tandarts?

“Vandaag ben ik bij tandarts Farah geweest met mijn zoontje. Mijn zoontje gaat lachend naar binnen en komt lachend weer naar buiten. Ze legt alles goed uit en is prettig in omgang. Ze is geduldig en er is ruimte voor een leuk gesprekje en dat is fijn voor kleine kinderen. Bedankt Farah!”  (mama: mevrouw D. van Doorn)
Behandeling kinderen tandarts

Soms kom je een keer tussendoor met je kind!

Wanneer het tandenpoetsen maar niet wil lukken, als je het idee hebt dat je kind pijn heeft in zijn/haar mond (het wil opeens niet meer eten of drinken) of wanneer je vragen hebt, maak dan gerust een afspraak! Óók wanneer je kind jonger is dan 2 jaar. De tandarts zal controleren of alles goed gaat met het gebit van je kind en kan je bijvoorbeeld handige tips geven over tandenpoetsen. Wat ons betreft is dat nooit te vroeg!

kindergebit onderhouden

De ontwikkeling van het kindergebit

De ontwikkeling van het gebit van je kind verloopt in fasen. 

De leeftijd waarop kinderen hun tanden krijgen verschilt per kind. Meestal breekt de eerste melktand door tussen de 6 en 9 maanden. De eerste 2 melktanden komen in de onderkaak in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de 2 middelste melktanden in de bovenkaak. De laatste melkkies verschijnt meestal tussen de 24 en 30 maanden. Een volledig melkgebit bestaat uit 8 melktanden en 4 hoektanden en 8 kiezen. Zowel de tanden van het melkgebit als die van het blijvend gebit breken meestal volgens een bepaalde volgorde door. Deze volgorde kan per kind verschillen. 

Wanneer het melkgebit wisselt voor het blijvende gebit wordt aangeraden dit te beschermen met een laagje sealant. Hier leggen we je uit wat dat inhoudt. 

Informatie over hoe je je kind kunt voorbereiden op de tandarts

Wat kun je doen om je kind vertrouwd te maken met de tandarts?

Hier kun je lezen hoe je een bezoekje aan de tandarts kunt voorbereiden en hoe je het gebit van je kind goed kunt verzorgen

Hoe kun je je kind uit te leggen wat de tandarts gaat doen?

Hier vind je tips hoe je je kind kunt uitleggen wat de tandarts gaat doen als er een behandeling gaat plaatsvinden. En ook wat je beter niet kunt doen....

Informatie voor ouders van kinderen tussen 0 en 2 jaar  Kindertandarts specialist



Informatie voor ouders van kinderen tussen 2 en 4 jaar   null



Informatie voor ouders van kinderen tussen 4 en 6 jaar   null



Informatie voor ouders van kinderen vanaf 6 jaar              null





Informatie over fluoride 




                                                                     ☀ Preventieplan voor kinderen van 0 t/m 17 jaar ☀

We willen samen met jou maar één ding: het gebit van je kind zo lang en goed mogelijk gezond houden. Lees daarom in de link onze tips die je daarmee kunnen helpen.

Wij hebben een plan opgezet voor kinderen van 0 t/m 17 jaar. Dat is de periode waarin je als ouder je kind (nog) kunt helpen het gebit gezond te houden of te weer gezond te maken. Lees je mee?

Allereerst is het goed om te weten:  de basisverzekering vergoedt alle tandheelkundige controles en behandelingen van je kind tot hun 18e jaar (met uitzondering van orthodontie, kronen en bruggen).

Tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar zijn niet van invloed op het eigen risico van de basisverzekering.

Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts en de preventieassistent. Zo staat er niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

De tandarts zal je adviseren een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer hij/zij verwacht dat je kind orthodontie nodig zal hebben.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten! We zijn er voor jou èn je kind!

 

Is je kind in de leeftijd van ☀  0 tot 4 jaar☀ :

Dat is de leeftijd waarop je als ouder de basis legt voor een goed gebit. Je kind heeft hier zelf nog helemaal geen invloed op.

Poetsen De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschilt per kind. De eerste melktand breekt meestal door tussen vijf en negen maanden. Vanaf de doorbraak van de eerste tanden laat je je kind spelenderwijs kennis maken met poetsen. Poets de tanden van je kind één keer per dag, het liefst in de avond. Hierna krijgt je kind tot de volgende ochtend geen melk meer.

Maak van tandenpoetsen een gewoonte en poets, vanaf dat het zelf een tandenborstel vast kan houden, samen met je kind. Maar poets altijd zelf na!

Neem je kind al jong mee tijdens je eigen controle (En niet tijdens jouw behandelingen!) Zo maakt het al vroeg kennis met de omgeving van de tandartspraktijk en wordt het bezoekje aan de tandarts een goede gewoonte.

De laatste melkkies verschijnt meestal tussen de 24 en 30 maanden. Je kind krijgt inmiddels een mond vol tanden, dus wordt tandenpoetsen steeds belangrijker.  

Vanaf zijn/haar 2e jaar poets je het gebit van je kind twee keer per dag met fluoridetandpasta. Het aantal eet en/of drinkmomenten probeer je op maximaal 7 per dag te houden.

Levert tandenpoetsen problemen op? Meld dat dan bij je tandarts. Wij kunnen voor jou en je  kind een afspraak inplannen bij een preventieassistent. Je krijgt dan tips & tricks hoe je tandenpoetsen leuker en makkelijker kunt maken.

Het eerste eigen bezoekje aan de tandarts. Op zijn laatst schrijf je je kind in als het 2 jaar is. We laten je kind vanaf dat moment wennen aan de stoel en kijken spelenderwijs al poetsend met een tandenborstel in de mond, terwijl  je kind bij jou op schoot zit. Je krijgt als ouder bij deze eerste afspraak informatie over de eet/drinkmomenten en worden eventuele duim- en/of speengewoontes besproken. Vanaf nu komt je kind in ieder geval 2 keer per jaar voor een controle bij de tandarts.

Vindt je kind de tandarts heel erg spannend of is er veel strijd tijdens het poetsen? Dan adviseren we je om elke 3 maanden naar de tandarts te gaan.

 

Is je kind in de leeftijd van ☀ 4 tot 12 jaar☀ :

Twee tot vier keer per jaar gaat je kind naar de tandarts en/of de preventieassistent. Hoe vaak hangt af van een aantal dingen. Vindt je kind de tandarts eng? Lukt het tandenpoetsen niet? Is de mondgezondheid niet goed? Dan zul je het advies krijgen om een aantal keren tot het niet meer nodig is, wat vaker te komen met je kind.

Je kind zal een tandartsbezoek langzamerhand steeds minder spannend gaan vinden en de tandarts kan het gebit daarom steeds beter goed beoordelen op poetsgedrag en/of gaatjes. Als blijkt dat dat nodig is kunnen wij een handje helpen door het geven van poetsinstructies door één van onze preventieassistenten. Er wordt altijd aandacht besteed aan de (hoeveelheid en frequentie van de ) eet/drinkmomenten met als doel de kans op gaatjes en/of erosie zo klein mogelijk te maken.

Vanaf 6 jaar begint de eerste wisselfase en je kind kan al steeds beter zelf voor het gebit zorgen. Tijdens deze eerste wisselfase zullen de eerste vier voortanden in de boven-en onderkaak wisselen.

Daarnaast breken de eerste ‘grote mensen’ kiezen achter de laatste melkkiezen door. Dit is een cruciaal moment om het gebit extra goed in de gaten te houden. De achterste kiezen worden vaak over het hoofd gezien en dus niet goed gepoetst.

Soms kiest de tandarts ervoor om deze blijvende kiezen te voorzien van een zogenoemde ‘sealant’, een laklaagje ter voorkoming van een gaatje.  

Daarnaast wordt vanaf heden tweemaal per jaar een fluoridebehandeling gegeven. De preventieassistent helpt je kind bewust te worden van poetsgedrag door het gebit te ‘kleuren’, waarbij je kind precies ziet waar er beter gepoetst kan worden. Als ouder/verzorger poets je je kind nog steeds elke dag na. Je kind komt elke 3 of 6 maanden bij de tandarts voor controle en indien nodig, ook bij de preventie-assistent.

Pas vanaf 10 jaar kan je kind volledig zelfstandig poetsen. Het komt elke 3 of 6 maanden bij ons voor een controle en zal als het nodig is, poetsinstructies krijgen van één van de preventieassistenten.

 

Is je kind in de leeftijd van ☀ 10 tot 17 jaar☀ :

Wanneer je kind een jaar of 12 is wordt er wanneer dat nodig is, vaak gestart met orthodontie. Het schoonhouden van het gebit is door de draadjes en brackets van de beugel veel lastiger. Daarom krijgt je kind tijdens het orthodontietraject elke 3 maanden een combinatieafspraak met de tandarts èn de preventieassistent. Je kind wordt tijdens de beugelperiode begeleid voor een goede mondhygiëne en de tandarts kan beginnende gaatjes opsporen.

Tijdens de puberleeftijd vindt je kind het tandenpoetsen vaak niet meer zo belangrijk. De tandarts kan een eventueel slechter wordende mondhygiëne vroegtijdig opsporen. Je kind krijgt uitgebreid advies over voeding en over de risico’s van grote hoeveelheden en hoge frequentie van frisdankconsumptie. Kortom: we maken je kind bewust van zijn/haar eetgedrag.

 

☀ Vanaf 17 jaar☀ :

De tandarts kan nu beoordelen of de verstandskiezen van je kind zijn aangelegd en/of een doorverwijzing naar kaakchirurg nodig is. Op deze leeftijd wordt steeds meer aandacht besteedt aan reiniging tussen de tanden en kiezen en zullen er instructies worden gegeven hoe je dat het beste kunt doen.

Laat je kind nog ruim voor zijn 18de verjaardag een controle bij de tandarts inplannen. Vanaf 18 jaar vallen de tandheelkundige kosten namelijk niet meer onder je verzekering.

 

Gebit en duimen

Je kind duimt of heeft een speentje

Voor een kind dat duimt is het vaak wat lastiger om het duimen af te bouwen omdat je kind zelf meer controle heeft over het duimen.

Hoe en wanneer je het duimen of het gebruik van een speentje kunt afbouwen kun je hier lezen.


Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten:  de basisverzekering vergoedt tandheelkundige controles en behandelingen tot hun 18e jaar (met uitzondering van orthodontie en kronen en bruggen). 

Tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar zijn niet van invloed op het eigen risico van de basisverzekering van je kind.

Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts. Zo staat er niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

De tandarts kan je eventueel adviseren een aanvullende verzekering voor je kind af te sluiten wanneer het er naar uit gaat zien dat je kind orthodontische hulp of bijvoorbeeld een kroon nodig gaat hebben.

Wil je contact met ons?

advies kinderen en gebit

Heb je een niet zo dringende vraag? 

Spoed kinder tandarts

Wel dringend? Bel ons dan!