Volledige en gedeeltelijke gebitsprotheses

Wanneer krijg je een gebitsprothese en welke soorten protheses zijn er?

Ondanks goede preventieve mondzorg en het streven naar het behoud van eigen tanden en kiezen, kan het gebeuren dat er toch tanden en kiezen verloren gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit op een goede manier te vervangen door gebitsprotheses.


Een prothese wordt op maat gemaakt

Na overleg over oplossingen en wensen wordt in een aantal stappen een gebitsprothese vervaardigd door een tandarts of een klinisch prothese technicus. 


Soorten gebitsprotheses

Welk soort prothese geschikt is hangt af van de persoonlijke situatie. Na een goed mondonderzoek wordt geadviseerd welke oplossing het beste is.

De eerste gebitsprothese?

Een allereerste prothese is altijd een immediaatprothese en daarbij gaat één en ander anders in zijn werk. Een immediaatprothese heet zo omdat het een tijdelijke prothese is. 

Na het aanmeten van de eerste prothese hebben de mond en de kaak tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. 

Lees hier hoe dat gaat.

Volledige protheses

Een volledige prothese vervangt het hele gebit.

Een kunstgebit vervangt eigen tanden en kiezen en wordt op maat gemaakt. Zo wordt een perfecte pasvorm verkregen met een uitstraling naar wens. Door een goede pasvorm en de speeksellaag tussen tandvlees en het kunststof zuigt het kunstgebit zich vast. De prothese is uitneembaar om te reinigen of tijdens het slapen.

Een immediaatprothese is het eerste kunstgebit dat men krijgt. Het wordt, nadat de laatste tanden en of kiezen zijn getrokken onmiddellijk in de mond geplaatst. Dus direct over de verse wonden heen. Dat lijkt vreemd maar dit heeft een groot voordeel. Het kunstgebit dient in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.

Een klikprothese is een prothese, welke vastgeklikt zit op een aantal  implantaten die in de boven- en onderkaak geplaatst zijn. De prothese is nog steeds uitneembaar, voor reinigen of tijdens het slapen. Het klikgebit zit comfortabel en geeft meer zekerheid en comfort tijdens eten en praten dan een gewoon kunstgebit. 

Een telescoopprothese is een prothese die geplaatst wordt op telescoopkronen, welke geplaatst zijn op eigen tanden of kiezen.

De klikprothese

Voor een grote groep mensen blijft een gebitsprothese een lastige zaak.

Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. Eén van die redenen kan zijn dat de kaak, doordat er geen wortels van tanden en kiezen meer in zitten, dermate geslonken is dat het niet voldoende houvast meer geeft aan een gebitsprothese. Voor deze groep mensen is er gelukkig in veel gevallen een goede oplossing mogelijk: de klikprothese. Dit is een prothese die op implantaten (kunstwortels) wordt vastgeklikt, die in de boven- en onderkaak geplaatst zijn.

Lees hier meer over de klikprothese en hoe implanteren in zijn werk gaat

De prothese is nog steeds uitneembaar, voor reinigen of tijdens het slapen. Het klikgebit zit comfortabel en geeft meer zekerheid en comfort tijdens eten en praten dan een gewoon kunstgebit. 

Voor het implanteren van kunstwortels kun je nu ook bij ons terecht. Tandarts Malte Weuste heeft inmiddels ruime ervaring in het implanteren en kan je vertellen of dit mogelijk is òf dat er eerst voorbereidende behandelingen noodzakelijk zijn.

Gedeeltelijke prothese

    Als een aantal tanden of kiezen ontbreekt, kan een gedeeltelijke (partiële) prothese worden geplaatst. De partiële prothese kan behalve als functionele vervanging van tanden en/of kiezen ook het uiterlijk van het gebit verbeteren. Bovendien wordt met een partiële prothese voorkomen dat de nog aanwezige tanden/kiezen scheef gaan staan of verplaatsen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

    Een plaatprothese is gemaakt van tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn kunsttanden of –kiezen vastgemaakt.  

    Een  frameprothese heeft een basis van metaal. Op het metaal is een roze, tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarin zitten de kunsttanden en -kiezen vast ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen.

Meer informatie over protheses

Hier staat extra informatie over  wennen aan een prothese en het schoonmaken van een prothese.

Wanneer is er weer een nieuwe prothese nodig?

Na verloop van tijd zal een gebitsprothese slijten en de pasvorm ondanks rebasen verminderen.

Oorzaak van het verminderen van de pasvorm is in veel gevallen het slinken van de onderkaak. De onderkaak wordt door langdurig dragen van een kunstgebit uiteindelijk minder hoog waardoor het kunstgebit minder goed blijft zitten. De prothese schuift daardoor steeds over het tandvlees en veroorzaakt daardoor klachten. Maar ook voedselresten die nu makkelijk onder de prothese kunnen blijven zitten gaan klachten veroorzaken.

Dit is het moment dat de tandarts en/of onze klinisch prothesetechnicus zal adviseren een nieuw kunstgebit te overwegen.

Blijf de tandarts regelmatig bezoeken

    Ondanks dat er geen eigen tanden en kiezen meer in de mond aanwezig zijn kunnen er veranderingen plaatsvinden in de mond.  Controle door de behandelaar blijft belangrijk. Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te raden minstens één keer per jaar naar de behandelaar te gaan. Ga ook als er geen klachten zijn. Het slinken van de kaken gaat heel geleidelijk. Het zal in eerste instantie dus niet opvallen.

    Tijdens de controle  wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de gezondheid van de mondslijmvliezen. De behandelaar kan het kunstgebit eventueel en zo nodig weer goed passend maken. Of hij kan op tijd aanraden een nieuwe te nemen (meestal na vijf tot acht jaar), want ook een kunstgebit kan verslijten. Vooral mensen met een slecht passend kunstgebit of mensen die hun kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen krijgen. Door het dragen van een gebitsprothese kunnen er in de mond (druk)plekjes ontstaan waarvan men geen last hoeft te hebben maar die wel opgemerkt moeten worden en soms ook behandeld.

    De prothese is een hulpmiddel dat aan slijtage onderhevig is. De tanden en kiezen slijten en de kunsthars van de prothese veroudert. 

    Ook de vorm van de kaken verandert langzaam, waardoor de pasvorm van de prothese, soms ongemerkt, steeds slechter wordt. Het is dan belangrijk dat de prothese aan deze veranderde vorm aangepast wordt.

     Door hier te klikken zie je de vergoedingen voor een prothese per verzekering.