Voorbereiding tandartsbezoek kind
Hoe bereid je een kind voor op een bezoek aan de tandarts?
Wanneer een kind voor het eerst naar de tandarts gaat voor een periodieke controle of tandheelkundige behandeling is het verstandig om dit bezoekje goed voor te bereiden. In onderstaande informatie staat waarom en hoe men dat het beste kunt doen.
Kinderen tot de leeftijd van ongeveer 10-12 jaar zijn uit zichzelf meestal niet bang voor de tandarts. Door wat ze horen en zien in hun omgeving en bij hun ouders worden ze soms helaas wel onnodig angstig gemaakt. Bijvoorbeeld door opmerkingen als “Nee, je mag geen snoepje want anders krijg je gaatjes en moet je naar de tandarts!” hebben kinderen het idee dat de tandarts een soort straf is.
Probeer de tandarts niet als iets negatiefs af te schilderen, maar maak er een normaal bespreekbaar onderwerp van. Naar de tandarts gaan hoort er nu eenmaal bij en is heel normaal, net als een bezoek aan bijvoorbeeld de kapper.
Kinderen zijn erg gevoelig voor gedrag en opmerkingen van hun ouders en hun directe omgeving. Opmerkingen die vaak geuit worden bij het gaan naar de tandarts, zoals “Veel succes!’, “Je hoeft niet bang te zijn”, “Het is zo voor bij”, “De tandarts zal niets vervelends gaan doen”, “Het doet geen pijn” vertalen kinderen onbewust als iets negatiefs en beangstigends. Laat dit soort opmerkingen dus liever achterwege. Het lijkt overdreven, maar zeg liever “Veel plezier en tot zo!”
De tandarts is getraind om te communiceren met een kind, op een niveau wat bij het kind past. Laat de tandarts dus zelf aan het kind uitleggen wat er gaat gebeuren en probeer als ouder op de achtergrond te blijven. Het bezoek aan de tandarts zal soepel verlopen wanneer een kind goed in zich op kan nemen wat de tandarts zegt en zelf een goed contact krijgt met de tandarts.
Wat kunt u zeggen als een kind vragen heeft over een bezoek aan de tandarts
Voorafgaand aan een bezoek aan de tandarts hoeft er eigenlijk niets uitgelegd te worden aan een kind. Indien het toch om een uitleg vraagt zeg dan het volgende:
Bij een periodieke controle:
Bij kinderen tot ongeveer 4 jaar zullen er waarschijnlijk alleen tanden geteld worden, dit kunt u dus ook zeggen tegen uw kind.
Bij oudere kinderen wordt ook gekeken of tanden en kiezen niet ziek zijn geworden. Meer hoeft u niet te vertellen.
Als uw kind meer wil weten zeg dan dat de tandarts het allemaal gaat uitleggen als jullie er zijn.
Sealen van de blijvende kiezen (aanbrengen van een beschermlaagje in de groeven van de kies):
De tandarts gaat de kiezen schoonmaken en een tandenlakje erop doen zodat ze minder makkelijk ziek kunnen worden.
Meer hoeft u niet uit te leggen, laat dat aan de tandarts over.
Vullen van een gaatje:
De tandarts gaat een zieke kies beter maken. Hoe dit precies gaat zal de tandarts uitgebreid uitleggen op het niveau van het kind. Alle spullen die we hiervoor gebruiken zullen we ook vooraf aan uw kind laten zien.
Wees erg voorzichtig met de eigen uitleg! Woorden als verdovingsspuit, boor enzovoorts worden bij jonge kinderen nooit gebruikt.
Als uw kind perse wil weten hoe het gaat, schrijf de vragen dan samen op een briefje zodat de tandarts tijdens het bezoek alles rustig op een juiste manier uit kan leggen aan uw kind.
Verwijderen van een tand of kies:
De tandarts gaat de tand of kies in slaap maken met speciaal slaapwater en gaat dan de tand zachtjes los wiebelen. Hoe dat precies gaat zal de tandarts vertellen.
Waarom is het beter als de ouders in de wachtkamer blijven?
Om de communicatie tussen tandarts en kind zo goed mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk dat uw kind al zijn of haar aandacht kan vestigen op wat de tandarts zegt en doet. Daarom is het beter als u uw kind alleen met de tandarts mee laat gaan naar de behandelkamer. Doordat uw kind dan geen afleiding meer heeft of aandacht van u kan vragen, kan de tandarts er beter voor zorgen dat uw kind zo ontspannen mogelijk is tijdens de behandeling.
Een vertrouwensband tussen kind en tandarts is essentieel en deze komt het makkelijkst tot stand bij één op één contact.
Het is ook niet de bedoeling dat u uw kind eerst zelf meeneemt naar de behandelkamer en daarna weer weg gaat, dit kan als negatief of als een straf worden ervaren door uw kind.
Het verloop van de behandeling
Natuurlijk kunnen sommige behandelingen vervelend zijn, bijvoorbeeld het verwijderen van een kies. De tandarts zorgt er bij alle soorten behandelingen altijd voor dat uw kind een goede verdoving krijgt zodat er zo min mogelijk pijn gevoeld gaat worden. Ondanks dat de tandarts zorgvuldig te werk gaat kan het gebeuren dat uw kind de behandeling als vervelend ervaart. Wij zullen er altijd alles aan doen om uw kind gerust te stellen en de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ervaring leert dat vrijwel alle kinderen het voorval al snel weer vergeten zijn na een kus en knuffel van mama of papa.
U kunt er op vertrouwen dat we uw kind zorgvuldig, kindvriendelijk en zo pijnloos mogelijk behandelen.
Wat moet je vooral niet doen…
Tot slot is het volgende nog belangrijk. Zeg nooit “De tandarts doet niets.”, dan kunnen we ook daadwerkelijk niets doen zonder het vertrouwen van uw kind in de tandarts te beschadigen. Wanneer u dat toch zegt zijn wij genoodzaakt de controle of behandeling een andere keer te laten plaatsvinden.
Heeft u nog vragen?
Tot slot is het volgende erg belangrijk:
- Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel deze dan gerust aan uw tandarts, maar niet in aanwezigheid van uw kind.
- Eventueel stuurt u de vragen alvast per email naar ons op. Veel vragen kunnen op die manier van te voren al beantwoord worden.
- U kunt altijd contact met ons opnemen per email of telefoon(link naar telefoonnummer of e-mailadres).