de normaalste zaak van de wereld: samen poetsen

Hoe maak je je kind vertrouwd  met de tandarts en met het verzorgen van het gebit

Al heel jong leert een kind door te imiteren. Dat begint al vroeg: een kind kijkt naar de mond van degene die tegen hem praat en op zeker moment begint het geluidjes na te bootsen.   

Op dezelfde manier leert een kind dat er tanden gepoetst worden. Leren door te zien dat ouders dat ook doen en dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is.

Voor het eerst ècht naar de tandarts

Bij gezond groter worden horen natuurlijk bezoekjes aan een consultatiebureau en aan een tandarts. Een aantal keer per jaar naar de tandarts om “te laten zien dat je mooie tanden en kiezen hebt” hoort bij dit ritueel. Wanneer een kind op jonge leeftijd went aan de tandarts dan krijgt het een eigen beeldvorming en zal het minder snel angst voor de tandarts gaan ontwikkelen. De eerste bezoekjes die het aan de tandarts brengt bestaan uit wennen aan in je mond laten kijken. Dit gebeurt vanzelfsprekend op een speelse en kindvriendelijke manier. Tijdens het eerste bezoek geeft de tandarts de ouders/verzorgers uitleg over het kindergebit, adviezen over de eet- en drinkmomenten en hoe te poetsen.

Hier staat wat meer informatie over hoe je je kind kunt voorbereiden op een tandartsbezoekje.

Je kind aapt je het liefst na

Het leren door te imiteren geldt ook voor het aantal eet- en drinkmomenten. Je geeft je kind natuurlijk ook iets te eten als het ziet dat jij eet. Eet je als ouder (in aanwezigheid van het kind) zo’n beetje de hele dag door dan zal hij of zij dat automatisch ook gaan doen.

 

Natuurlijk willen we het liefst voorkomen dat er gaatjes ontstaan. Niet alleen een maximaal aantal eet- of drinkmomenten per dag helpt schade voorkomen, ook goed poetsen is en blijft een leven lang belangrijk.

Het poetsen van een kindergebit is niet makkelijk. Het kind moet min of meer stil kunnen zitten en toelaten dat er iemand met een borsteltje in zijn mond zit.

Als ouder moet je tegelijkertijd oppassen dat je de borstel niet te ver naar achteren beweegt waardoor het kind gaat kokhalzen, het poetsen mag geen pijn doen en dan moet je ook nog eens overal bij proberen te komen. Ga er maar aanstaan….. De tandarts is ook dan de aangewezen persoon om je op weg te helpen en tips te geven.

En zeg nou zelf: je kunt beter jong goede gewoontes aanleren dan later verkeerde gewoontes afleren.

Waarop let je bij de gebitsverzorging van je kind?

Alle tips die we hieronder geven voor de gebitsverzorging van uw kind zouden dus ook door de ouders zelf gebruikt kunnen (moeten…. 😉) worden. Jong geleerd is oud gedaan klinkt heel ouderwets maar geldt wat ons betreft zeker!

Hier vind je meer informatie over bijvoorbeeld elektrisch poetsen bij kinderen.

Wat is belangrijk bij de gebitsverzorging voor 

Kinderen van 0-2 jaar

Kinderen van 2-4 jaar

Kinderen van 4-6 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar

 

Wat heel veel mensen zich niet realiseren is dat een slecht verzorgd melkgebit ook al aan het blijvende gebit, dat in aanleg al aanwezig is, voor schade kan zorgen. Te vaak wordt er gedacht dat de aangetaste melkelementen er toch nog uitgaan dus dat je daarna “met een schone lei kunt beginnen”. Was dat maar zo. Soms is de schade aan de tanden en kiezen die nog door moeten komen al echt heel groot.

 

Een regelmatige controle van het kindergebit is niet alleen om gaatjes te voorkomen. Ook de groeiontwikkeling van het gebit wordt in de gaten gehouden. Mocht dat nodig blijken, dan is  het belangrijk op tijd te beginnen met orthodontie.